Enbär brukar oftast figurera i samband med kötträtter som innehåller vilt, men är mångsidigare än så. De förekommer till exempel i en del alkoholhaltiga drycker som gin och genever, och användes ofta som kryddning i öl innan den blev utkonkurrerad av humlen. Den distinkta smaken passar även andra maträtter och som här i matbröd, men tänk på att det krävs ganska kraftfulla doningar för att matcha enbären.
Om man ska vara riktigt petig är enbär faktiskt inte ett bär utan en form av kotte, och beroende på vilken art det handlar om tar det sex till arton månader för bäret att mogna.
Rågbröd med enbär
Tillagningstid 3 timmar 40 minuter
Portioner 1 limpa
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 550 ml vatten lite varmare än fingervarmt
- 1 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 2,5 msk pulvermjölk
- 300 g vetemjöl
- 400 g grovt rågmjöl
- 1,5 tsk torrjäst för matbröd
- 1 krm fänkål
- 1 krm anis
- 1 krm kummin
- 7 st enbär
Instruktioner
- Krossa enbären i en mortel.
- Blanda alla ingredienser i tur och ordning i bakmaskinen.
- Välj meny 3 på bakmaskinen och tryck på start, alternativt ställ in timern och du vill ha brödet färdigt senare. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för fullkornsbröd.