Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad, saffran och mandelmassa i fyllningen. Fyllningen är ett kapitel för sig, jag experimenterar friskt med vad man kan ha i bullarna men än så länge är det här vinnaren.

De blir lite kladdiga, väldigt saftiga och otroligt goda. Det är väldigt viktigt att låta degen jäsa i lugn och ro.
Chokladbullar
De blir lite kladdiga, väldigt saftiga och otroligt goda. Det är väldigt viktigt att låta degen jäsa i lugn och ro.
Portioner Tillagningstid
16bullar 2timmar
Portioner
16bullar
Tillagningstid
2timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: bullar
Ingredienser
Portioner: bullar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
  2. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk till sin dubbla storlek, ca 45 minuter.
  3. Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret eller vattnet.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut till två plattor.
  5. Bred mandelmassefyllningen på plattorna och rulla ihop till två rullar.
  6. Dela rullarna i 8 delar vardera, sammanlagt 16 bullar. Placera dem med lite mellanrum i en smord, ugnsfast form. Låt dem jäsa i ungefär en halvtimma, eller tills de börjar knuffas. Så här långt är receptet i stort sett det samma som för en vanlig butterkaka.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över den hackade chokladen.
  8. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna under duk.