Sommar, sol och jordgubbar

Svensk sommar är nästan inte sommar om det inte inkluderar en stor skål solvarma jordgubbar, och med tanke på att våra moderna jordgubbar såg dagens ljus i mitten av 1700-talet kan det nästan sägas vara något av ett nytt påhitt att smaska på den röda godsaken. Det som brukar anses vara den moderna jordgubben är nämligen en blandning av nordamerikanska scharlakanssmultron och sydamerikanska jättesmultron, och de började odlas Bretagne i Frankrike innan de några årtionden senare kom hela vägen upp till Sverige.

Men även om jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet är namnet nästan 150 år äldre och användes tidigare på parksmultron. Jordgubben kallades först ananasgubbe (efter det latinska namnet Fragaria Ananassa) men i takt med att det konkurrerade ut parksmultronen övertog de även namnet.

Som du kanske har märkt har jag inte kallat jordgubben för bär. Den tillhör egentligen familjen rosväxter och är besläktad med nötter. De röda ”bären” är inte ens själva frukten på växten utan en skenfrukt som är en uppsvälld blombotten, de egentliga frukterna är de små gula prickarna på bären.

Men vem bryr sig om det när det är sommar och vi kan njuta av både smaken och doften av solmogna jordgubbar?

Pavlova

Pavlova

En inte allt för komplicerad marängtårta, det enda bekymret är tidsåtgången eftersom marängen ska stå kvar i ugnen tills den svalnat för att få den rätta konsistensen. Själva marängen ska…

Våfflor med jordgubbskvarg

Våfflor med jordgubbskvarg

Smaksätta naturell kvarg är helt okomplicerat, du tar en sylt eller någon saft du tycker om och rör ner i kvargen tills de blandat sig. I det här fallet har…

Jordgubbsglass med lime

Jordgubbsglass med lime

I grunden samma recept som citronglassen, fast smaksättningen står färska jordgubbar och lime för. Välj ut de allra finaste till garneringen och låt de som mjuknat lite men bara är fula,…

Jordgubbslikör

Jordgubbslikör

Det räcker nästan att titta på färgen för att gissa vad den här likören kommer att smaka. Att göra en likör med smak av jordgubbar är knappast det mest fantasifulla…

Tropisk äppelröra

Tropisk äppelröra

En Actifry är alldeles utmärkt för att kompottliknande blandningar med frukter och bär. Tänk bara på att eftersom de blir omrörda medan de tillagar kan de bli väldigt mosiga när…

Jordgubbssoppa

Jordgubbssoppa

Det sägs att man även äter med ögonen, vilket borde borga för att den här dessertsoppan kommer att göra ögonen proppmätta. Tack vare Soupmakern är den dessutom väldigt enkel att…

Jordgubbsparfait

Jordgubbsparfait

Den enda smaksättningen här, förutom grädden, är jordgubbar. Vänder du ner kompotten försiktigt i glassen kan du få marmorerad glass, och om du kokat kompotten så du fortfarande har hela…

Rabarberparfait

Rabarberparfait

Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade…

Jordgubbssmoothie

Jordgubbssmoothie

Säsongen för svenska jordgubbar är förtvivlat kort, så jag tanker inte vanhelga de färska jordgubbarna genom att mixa sönder dem. Frysta jordgubbar går alldeles utmärkt för att få en kall…

Jordgubbssylt med kanel

Jordgubbssylt med kanel

Medan säsongen för jordgubbar ännu inte är slut kan man passa på att göra sin egen jordgubbssylt, till festliga tillfällen. Smaken blir helt annorlunda än den köpta, i mitt tycke…

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbslikören kommer väl till pass i den här skapelsen, glassen får en fyllig och rik jordgubbssmak med lite extra sting. Hur mycket likör du tar beror helt på hur mycket…

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka med jordgubbar

Kladdkaka är alltid gott, choklad är gott och jordgubbar är gott. Följaktligen blir det här riktigt gott! Det går att använda det här receptet om man vill göra chokladbotten till…

Rulla till toppen