Svensk sommar är nästan inte sommar om det inte inkluderar en stor skål solvarma jordgubbar, och med tanke på att våra moderna jordgubbar såg dagens ljus i mitten av 1700-talet kan det nästan sägas vara något av ett nytt påhitt att smaska på den röda godsaken. Det som brukar anses vara den moderna jordgubben är nämligen en blandning av nordamerikanska scharlakanssmultron och sydamerikanska jättesmultron, och de började odlas Bretagne i Frankrike innan de några årtionden senare kom hela vägen upp till Sverige.

Men även om jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet är namnet nästan 150 år äldre och användes tidigare på parksmultron. Jordgubben kallades först ananasgubbe (efter det latinska namnet Fragaria Ananassa) men i takt med att det konkurrerade ut parksmultronen övertog de även namnet.

Som du kanske har märkt har jag inte kallat jordgubben för bär. Den tillhör egentligen familjen rosväxter och är besläktad med nötter. De röda ”bären” är inte ens själva frukten på växten utan en skenfrukt som är en uppsvälld blombotten, de egentliga frukterna är de små gula prickarna på bären.

Men vem bryr sig om det när det är sommar och vi kan njuta av både smaken och doften av solmogna jordgubbar?

Rabarberparfait

Rabarberparfait

Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade…

Rabarbersoppa

Rabarbersoppa

Det här är en riktigt somrig soppa som passar utmärkt som efterrätt när ni har grillat. Den har dessutom fördelen att du kan göra det mesta av arbetet dagen innan.…

Bärpaj

Bärpaj

Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär gifter sig bra med dem båda. Frasigt smul med havre och lite socker sätter pricken över i:et. En somrig paj

Våfflor med jordgubbskvarg

Våfflor med jordgubbskvarg

Smaksätta naturell kvarg är helt okomplicerat, du tar en sylt eller någon saft du tycker om och rör ner i kvargen tills de blandat sig. I det här fallet har…

Jordgubbsdröm

Jordgubbsdröm

Svenska jordgubbar hör sommaren till, och en av smakerna som går otroligt bra ihop med jordgubbar är lime. Marinera jordgubbarna i socker och limesaft en liten stund innan du svänger…

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbsglass med likör

Jordgubbslikören kommer väl till pass i den här skapelsen, glassen får en fyllig och rik jordgubbssmak med lite extra sting. Hur mycket likör du tar beror helt på hur mycket…

Pavlovarulltårta

Pavlovarulltårta

Varför inte rulla ihop det goda, och servera den klassiska efterrätten som en rulltårta istället? Marängtårtan fick sitt namn från den ryska ballerinan Anna Pavlova någon gång på 1920-talet då…

Jordgubbsglass med lime

Jordgubbsglass med lime

I grunden samma recept som citronglassen, fast smaksättningen står färska jordgubbar och lime för. Välj ut de allra finaste till garneringen och låt de som mjuknat lite men bara är fula,…

Krusgubbsmarmelad

Krusgubbsmarmelad

Det krävs ingen enorm arbetsinsats för att göra egen marmelad. Då får du dessutom en så söt marmelad som du vill ha, med de frukter eller bär som du tycker…

Jordgubbsparfait

Jordgubbsparfait

Den enda smaksättningen här, förutom grädden, är jordgubbar. Vänder du ner kompotten försiktigt i glassen kan du få marmorerad glass, och om du kokat kompotten så du fortfarande har hela…

Yoghurtjordgubbsglass

Yoghurtjordgubbsglass

Den här glassen innehåller i stort sett ingenting som inte frukosttallriken redan innehåller, det vill säga yoghurt och frukt, så även vår minsta konnässör kunde njuta av glass i värmen.…

Pavlova

Pavlova

En inte allt för komplicerad marängtårta, det enda bekymret är tidsåtgången eftersom marängen ska stå kvar i ugnen tills den svalnat för att få den rätta konsistensen. Själva marängen ska…