Tzatziki

Det är få såser som smakar så mycket semester och ledigt som den grekiska tzatzikin. Jag har stött på många olika varianter, recept och idéer om hur en ”äkta tzatziki” ska se ut, men den här varianten tycker jag påminner mest om den jag fick när jag var på semester senast. Den går utmärkt att bara äta rakt av med ett gott bröd till, eller använda som kall sås till chips eller grillat.

Lika god som dip till chips som på bröd.

Tzatziki

Måltid: Tillbehör
Kök: Grekland
Tillagningstid 30 minuter
Kalorier: 95kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 dl yoghurt Grekisk
  • 190 g gurka skalad, urkärnad
  • 1 tsk oregano torkad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja

Instruktioner

  • Skölj, kärna ur och skala gurkan. Riv den på grova sidan av rivjärnet. Lägg i en trådsil och låt rinna av, 20-30 minuter. Krama ur gurkvattnet ordentligt.
  • Blanda yoghurt, pressad vitlök, gurka, oregano och olivolja.

Nutrition

Kalorier: 95kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 3g | Fat: 4g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 0.5g | Enkelomättat fett: 3g | Kolesterol: 3mg | Natrium: 28mg | Kalium: 175mg | Fiber: 0.4g | Socker: 10g | Vitamin A: 50IU | Vitamin C: 4.1mg | Kalcium: 90mg | Järn: 0.5mg

Rulla till toppen