Njut av saffran

Det alla känner till om saffran är att det är en extremt dyr krydda, vilket givetvis kommer sig av att det krävs 100 000 – 150 000 handplockade och manuellt rensade krokusar för att få ett kilo. Saffran är en lika spännande som dyr krydda. Den omnämns redan på sumeriska lertavlor från 4000-talet fvt, och det är inte många kryddor som kan skryta med en 6000-årig historia. Namnet saffran kommer ursprungligen från persiskan, men lånades av latinet som safranum, varefter både italienskan och spanskan lånade från latinet. Vårt svenska ord saffran kommer från det fornfranska safran.

Här i Sverige brukar vi ofrånkomligen tänka på saffransbröd som till exempel lussekatter när kryddan kommer på tal, möjligtvis med undantag av gotlänningar som kan slicka sig om munnen åt deras saffranspannkaka och charterturister som besökt Spanien och ätit paella. Med sin guldgula färg och distinkta smak och doft har den exklusiva kryddan betydligt fler användningsområden inom matlagning och bak än så.

Saffransvåfflor med ägg

Saffransvåfflor med ägg

Våfflor kan smaksättas precis som pannkakor och plättar. Det krävs lite experimenterande förstås, innan man hittat sina favoriter. Det här är en av mina: saffranvåfflor! De går åt försvinnande snabbt,…

Lussekatter

Lussekatter

Lussekatten kallades bland annat för dövelskatt (djävulskatt) förr och färgades gul av saffran för att skydda mot ondska. Själva lussekatten som sådan är inte väldigt gammalt hos oss, de tidigaste säkra beläggen hittar…

Saffransblomkål

Saffransblomkål

Saffran, granatäpple, kokosmjölk och blomkål. Smakerna exploderar i munnen i det här receptet som är hämtat från en av våra stora livsmedelskedjor. Det enda jag uteslöt var en sorts chilisås, srirachasås,…

Simpelbullar med saffran för bakmaskin

Simpelbullar med saffran för bakmaskin

Anledningen till att det bara är äggulorna vid pensling är lika enkel som logisk – det är gult saffransbröd, och det guldgula förstärkt om man bara använde gula. Jag hoppar…

Konjaksmarinerad saffran

Konjaksmarinerad saffran

Konjaktmarinerad saffran är egentligen en ingrediens att använda när du exempelvis ska göra saffransbullar. Man skulle kunna kalla det för saffran på steroider, för om du har tålamod att låta…

Torsk i saffran och kokos

Torsk i saffran och kokos

Eftersom fisken går väldigt fort, sås och fisk blir färdig på 10 minuter, så börjar vi med riset. I riskokare kan riset stå och vänta någon timma utan att det…

Saffranskyckling

Saffranskyckling

Det här receptet är djupt inspirerat av det moderna persiska köket, även om jag har grönsakerna vid sidan av och har bytt den hela kycklingen till bröstkött som jag personligen…

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Världens dyraste krydda, och du kommer att förstå varför när du känner den ljuva harmonin mellan två sorters choklad och saffran i en alldeles lagom kladdig kaka. Vill du ha…

Saffransäppelkaka

Saffransäppelkaka

Den här äppelkakan doftar jul, och den smakar lika gudomligt som den doftar. Saffran, kanel och syrliga äpplen i ljuv harmoni gör den här till den givna äppelkakan på julbordets…

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka

Saffranspannkakan, också känd som gotlandspannkaka, är ett perfekt sätt att ta vara på överbliven gröt på. Så gott att det faktiskt finns risk att man med flit gör mer gröt på…

Saffansostkaka

Saffansostkaka

Jag är mycket medveten om att det inte är en äkta ostkaka, och det är inte en saffranspannkaka heller. Det här landar någonstans mitt emellan de båda, det är varken…

Saftig sockerkaka med saffran

Saftig sockerkaka med saffran

Nyckelingrediensen i det här receptet är konjaksmarinerad saffran med mandelmassa som god tvåa. Kakan gräddas med fördel långt ner i ugnen på lite lägre temperatur så att den hinner bli…

Rulla till toppen