Äppelmarmelad

Den här marmeladen är så god att man vill göra den ofta. Jag valde att ta hälften av ett syrligt äpple med fastare fruktkött och hälften av ett sött och saftigt. Kanelen färgar marmeladen kanelbrun, vill man ha den äppelgul får man hoppa över de extra kryddorna.

Äppelmarmelad

Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 600 g äpplen
  • 300 g syltsocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1,5 dl vatten

Instruktioner

  • Skala och kärna ur äpplen, jag använde äppelsvarven och delade skivorna för hand men kniv och skalare går lika bra.
  • Lägg äppelbitarna i en kastrull med vatten. Låt koka tills äpplena mjuknat.
  • Tillsätt syltsocker, kardemumma och kanel. Låt koka på låg till medelvärme i 5-10 minuter eller tills marmeladen känns tjock och trögflytande.
  • Häll upp marmeladen i varma och rengjorda burkar. Låt svalna och förvara sedan i kylen.
Rulla till toppen