Rabarber – trädgårdens friskus

Det är lätt att på alla sätt tycka om rabarber. De är lättskötta, de ger ett stort grönt tillskott i trädgårdsutsikten, och de visar att nu är den kalla årstiden borta för den här gången. De är dessutom väldigt nyttiga, de är goda (framför allt om man tar dem när de är små och späda) och det finns en stor bredd på vad man kan göra med dem. Dryck, glass, tillbehör till grillningen, efterrätter

Den vanligaste associationen med rabarber är att den är sur, ofta så sur att folk skrynklar ihop ansiktet bara man nämner namnet. Det finns dokumenterat att rabarber odlades som medicinalväxter på 1600-talet, men det är först i slutet av 1700- och in på 1800-talet när sockret blev billigare och vanligare hemma hos vanligt folk, som växten börjar beskrivas som föda.

Syrligheten kommer bland annat från äppelsyra, som är ofarligt för människor, och oxalsyra som kan vara giftigt om man äter det i stora mänger. Det är främst bladen som innehåller oxalsyran så ät aldrig dem, men även stjälkarna kan innehålla så pass stora mängder att små barn och personer med anlag för njursten kan få problem, så ta det lugnt. Under Andra Världskriget avled fem personer efter att ha äter både stjälkar och blad.

Det har dock forskats fram arter med mindre mängder oxalsyra och det finns nu för tiden fler än 80 olika rabarbersorter. Därför är det klurigt med recept som innehåller rabarber, och det ställer lite krav på dig som ska skapa godsakerna. Sockermängderna i recepten får mest ses som riktlinjer, om du har fått tag på rabarber av en extremt syrlig art (eller om du älskar sött) kan du behöva mer socker än vad som står, men om du har fått tag på en närmast söt art kan det faktiskt bli för mycket socker. I stället för socker går det bra att komplettera med söta bär i stället för mer socker, till exempel söta äpplen, jordgubbar eller mango.

Äppelpicklade rabarber

Äppelpicklade rabarber

Bjud på ett sötsyrligt tillbehör nästa gång du lägger upp köttbitar på grillen eller i stekpannan. Den första tanken när man hör rabarber brukar vara att det är surt, men…

Sockerkaka med späda rabarber och kanel

Sockerkaka med späda rabarber och kanel

När de allra spädaste rabarberna tittar upp är det dags att vara snabb, det är de första lillfingertunna stjälkarna som är de allra spädaste och godaste. De behöver inte skalas…

Krispig rabarberkaka i långpanna

Krispig rabarberkaka i långpanna

Kan du göra sockerkaka? Det här är nästan samma sak, fast i långpanna. Så lätt är det. Om du inte tål rabarber eller inte tycker om dem går det bra…

Rabarberkaka

Rabarberkaka

Rabarber som är späda behöver inte skalas. De kan man använda som de är, i synnerhet i en kaka som den här. Om du har grövre, äldre stjälkar kan de…

Rabarberkräm

Rabarberkräm

Rabarberkräm kan bli väldigt syrlig om man har gammaldags rabarber, smaka av medan du kokar krämen och tillsätt mer socker om det behövs. Det går utmärkt att använda vaniljsocker, det…

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Chutney är ett vanligt tillbehör i det indiska köket och ser möjligtvis ut som marmelad eller kompott, men smakmässigt sett ligger den väldigt långt från de söta anrättningarna. Det är inte…

Rabarberdröm

Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…

Bärpaj

Bärpaj

Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär gifter sig bra med dem båda. Frasigt smul med havre och lite socker sätter pricken över i:et. En somrig paj

Rabarberglass

Rabarberglass

Rabarberna med sina stora gröna blad är en prydnad för varje trädgård. Lyckligtvis trivs plantorna bäst om man gallrar dem och då är det lika bra att utnyttja situationen genom…

Rabarbercurd

Rabarbercurd

Curd påminner en aning om bland annat marmelad men kan närmast beskrivas som en kusin till marmeladen. En stor skillnad är att curd ofta innehåller både ägg och smör, vilket…

Rabarberparfait

Rabarberparfait

Jag smyckade med jordgubbsmeliss och flädergranité (2 dl konc flädersaft, 1 dl vatten, 1 msk färskpressad citronjuice som blandas och djupfryses minst 8 timmar innan man krafsar loss smul att smycka med) men flädergranitén hade…

Hallon- och rabarbersmulpaj

Hallon- och rabarbersmulpaj

Har du tillgång till hallon sedan förra året är det perfekt tid att använda dem nu tillsammans med vårens späda rabarber. Passa på att använda dem i en riktigt vårfräsch…

Rulla till toppen