Det är lätt att på alla sätt tycka om rabarber. De är lättskötta, de ger ett stort grönt tillskott i trädgårdsutsikten, och de visar att nu är den kalla årstiden borta för den här gången. De är dessutom väldigt nyttiga, de är goda (framför allt om man tar dem när de är små och späda) och det finns en stor bredd på vad man kan göra med dem. Dryck, glass, tillbehör till grillningen, efterrätter

Den vanligaste associationen med rabarber är att den är sur, ofta så sur att folk skrynklar ihop ansiktet bara man nämner namnet. Det finns dokumenterat att rabarber odlades som medicinalväxter på 1600-talet, men det är först i slutet av 1700- och in på 1800-talet när sockret blev billigare och vanligare hemma hos vanligt folk, som växten börjar beskrivas som föda.

Syrligheten kommer bland annat från äppelsyra, som är ofarligt för människor, och oxalsyra som kan vara giftigt om man äter det i stora mänger. Det är främst bladen som innehåller oxalsyran så ät aldrig dem, men även stjälkarna kan innehålla så pass stora mängder att små barn och personer med anlag för njursten kan få problem, så ta det lugnt. Under Andra Världskriget avled fem personer efter att ha äter både stjälkar och blad.

Det har dock forskats fram arter med mindre mängder oxalsyra och det finns nu för tiden fler än 80 olika rabarbersorter. Därför är det klurigt med recept som innehåller rabarber, och det ställer lite krav på dig som ska skapa godsakerna. Sockermängderna i recepten får mest ses som riktlinjer, om du har fått tag på rabarber av en extremt syrlig art (eller om du älskar sött) kan du behöva mer socker än vad som står, men om du har fått tag på en närmast söt art kan det faktiskt bli för mycket socker. I stället för socker går det bra att komplettera med söta bär i stället för mer socker, till exempel söta äpplen, jordgubbar eller mango.

Rabarberglass

Rabarberglass

Rabarberna med sina stora gröna blad är en prydnad för varje trädgård. Lyckligtvis trivs plantorna bäst om man gallrar dem och då är det lika bra att utnyttja situationen genom…

Rabarbersoppa

Rabarbersoppa

Det här är en riktigt somrig soppa som passar utmärkt som efterrätt när ni har grillat. Den har dessutom fördelen att du kan göra det mesta av arbetet dagen innan.…

Sockerkaka med späda rabarber och kanel

Sockerkaka med späda rabarber och kanel

När de allra spädaste rabarberna tittar upp är det dags att vara snabb, det är de första lillfingertunna stjälkarna som är de allra spädaste och godaste. De behöver inte skalas…

Kompott med äpple och rabarber

Kompott med äpple och rabarber

Kompott är en underbart enkel smaksensation som kommer från franskans compote – blandning. I all enkelhet handlar det om att koka ihop goda frukter och/eller bär, och att det ska…

Krispig rabarberkaka i långpanna

Krispig rabarberkaka i långpanna

Kan du göra sockerkaka? Det här är nästan samma sak, fast i långpanna. Så lätt är det. Om du inte tål rabarber eller inte tycker om dem går det bra…

Rabarbersirap

Rabarbersirap

Det här är ett spännande litet tillbehör som passar till förvånansvärt mycket. På bilden har jag använt den som tillbehör till pannkakor och då passar det givetvis också till plättar.…

Rabarbersaft

Rabarbersaft

Rabarbersaft görs med fördel på de rabarber du gallrar från beståndet, så att du kan spara de späda fina stjälkarna till paj eller andra efterrätter. För att få ut mer…

Marshmallowpaj med rabarber

Marshmallowpaj med rabarber

En av de stora fördelarna med den här kaffebrödspajen är att det mesta är synnerligen enkelt. Smördegsplattor finns att köpa färdiga i affären, och de är till och med packade…

Rabarberlikör

Rabarberlikör

Den här rabarberlikören har inte speciellt mycket färg och kanske ser lite tråkig ut, men den har mycket rabarbersmak som blandas ut med en mjuk smak av äkta vanilj. Eller…

Bärpaj

Bärpaj

Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär gifter sig bra med dem båda. Frasigt smul med havre och lite socker sätter pricken över i:et. En somrig paj…

Honungsbakade rabarber

Honungsbakade rabarber

När man gör något med rabarber brukar det kunna krävas stora mängder socker. Här använder jag honung i stället för socker med trevligt resultat då honungssmaken ”gifter sig” väldigt bra…

Rabarberdröm

Rabarberdröm

Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…