Det är lätt att på alla sätt tycka om rabarber. De är lättskötta, de ger ett stort grönt tillskott i trädgårdsutsikten, och de visar att nu är den kalla årstiden borta för den här gången. De är dessutom väldigt nyttiga, de är goda (framför allt om man tar dem när de är små och späda) och det finns en stor bredd på vad man kan göra med dem. Dryck, glass, tillbehör till grillningen, efterrätter…
Den vanligaste associationen med rabarber är att den är sur, ofta så sur att folk skrynklar ihop ansiktet bara man nämner namnet. Det finns dokumenterat att rabarber odlades som medicinalväxter på 1600-talet, men det är först i slutet av 1700- och in på 1800-talet när sockret blev billigare och vanligare hemma hos vanligt folk, som växten börjar beskrivas som föda.
Syrligheten kommer bland annat från äppelsyra, som är ofarligt för människor, och oxalsyra som kan vara giftigt om man äter det i stora mänger. Det är främst bladen som innehåller oxalsyran så ät aldrig dem, men även stjälkarna kan innehålla så pass stora mängder att små barn och personer med anlag för njursten kan få problem, så ta det lugnt. Under Andra Världskriget avled fem personer efter att ha äter både stjälkar och blad.
Det har dock forskats fram arter med mindre mängder oxalsyra och det finns nu för tiden fler än 80 olika rabarbersorter. Därför är det klurigt med recept som innehåller rabarber, och det ställer lite krav på dig som ska skapa godsakerna. Sockermängderna i recepten får mest ses som riktlinjer, om du har fått tag på rabarber av en extremt syrlig art (eller om du älskar sött) kan du behöva mer socker än vad som står, men om du har fått tag på en närmast söt art kan det faktiskt bli för mycket socker. I stället för socker går det bra att komplettera med söta bär i stället för mer socker, till exempel söta äpplen, jordgubbar eller mango.
Rabarberkräm
Rabarberkräm kan bli väldigt syrlig om man har gammaldags rabarber, smaka av medan du kokar krämen och tillsätt mer socker om det behövs. Det går utmärkt att använda vaniljsocker, det…
Krispig rabarberkaka i långpanna
Kan du göra sockerkaka? Det här är nästan samma sak, fast i långpanna. Så lätt är det. Om du inte tål rabarber eller inte tycker om dem går det bra…
Kompott med äpple och rabarber
Kompott är en underbart enkel smaksensation som kommer från franskans compote – blandning. I all enkelhet handlar det om att koka ihop goda frukter och/eller bär, och att det ska…
Rabarbersoppa
Det här är en riktigt somrig soppa som passar utmärkt som efterrätt när ni har grillat. Den har dessutom fördelen att du kan göra det mesta av arbetet dagen innan.…
Marshmallowpaj med rabarber
En av de stora fördelarna med den här kaffebrödspajen är att det mesta är synnerligen enkelt. Smördegsplattor finns att köpa färdiga i affären, och de är till och med packade…
Äppelpicklade rabarber
Bjud på ett sötsyrligt tillbehör nästa gång du lägger upp köttbitar på grillen eller i stekpannan. Den första tanken när man hör rabarber brukar vara att det är surt, men…
Rabarberdröm
Om du är på jakt efter en överdos med rabarber, då är det här efterrätten för dig – rabarberglass med rabarbersås. Här har jag valt att ge rabarberna två sorters…
Rabarberchutney
Chutney är ett vanligt tillbehör i det indiska köket och ser möjligtvis ut som marmelad eller kompott, men smakmässigt sett ligger den väldigt långt från de söta anrättningarna. Det är inte…
Rabarbersirap
Det här är ett spännande litet tillbehör som passar till förvånansvärt mycket. På bilden har jag använt den som tillbehör till pannkakor och då passar det givetvis också till plättar.…
Rabarbersaft
Rabarbersaft görs med fördel på de rabarber du gallrar från beståndet, så att du kan spara de späda fina stjälkarna till paj eller andra efterrätter. För att få ut mer…