När man gör något med rabarber brukar det kunna krävas stora mängder socker. Här använder jag honung i stället för socker med trevligt resultat då honungssmaken ”gifter sig” väldigt bra med rabarberna.
Det är dessutom ett väldigt enkelt recept att göra även i stora mängder om du har mycket rabarber. Ta bara en större långpanna. Du behöver dessutom inte stå och röra i en kastrull utan skicka in i ugnen och vänta tills det är färdigt. Det kan knappast bli enklare.
Så vad gör med honungsbakade rabarber? Du kan till exempel använda dem tillsammans med ost på en smörgås, som ett tillbehör till glass, eller tillsammans med vaniljkesella på våfflor.
Nu är det säkert någon av er som läser receptet, tittar på bilden och funderar om ”inte de där rabarberna är mycket längre än receptets 4-5 centimeter?” Jodå, det är de – man kan inte komma ihåg allt, men som extra insidertips går det bra att dela dem i efterhand.
Honungsbakade rabarber
Ingredienser
- 500 gr rabarber Gärna späda stjälkar
- 1 st apelsin
- 2 msk honung, flytande
Instruktioner
- Skölj rabarberna och skär dem i 4-5 centimeter långa bitar. Placera bitarna i en ugnsfast form. Se till att allting får plats i ett lager så stapla inte på hög.
- Skölj apelsinen ordentligt och gör zest av skalet. Pressa apelsinen och häll saften över rabarberna. Strö sedan zesten över rabarberna.
- Ringla honungen över rabarberna.
- Placera formen i ugnen, 150 grader i cirka 45-60 minuter beroende på hur tjocka stjälkarna är.
- Ta ut formen och placera rabarberna i en glasburk, och häll sedan över den sirapsliknande juicen som finns i formen.
- Sätt på locket och förvaras i kylen.