Så vitt jag kunnat utröna har den moderna gräddglassen sitt ursprung i Italien, åtminstone så som vi är vana vid att se glass. Däremot har många nationer och epoker sin egen version av frusna efterrätter, isglassar och liknande så ett egentligt svar kanske aldrig går att finna. Den här gräddglassen är smaksatt med citron, och mer än det behövs inte. Socker och grädde tar udden av det syrliga, och kvar blir en söt citronsmak i en fyllig och god glass. Kom ihåg att ta ut glassen lite i förväg, så blir den lite mer lätthanterlig.

glass
Det går alldeles utmärkt att smaksätta med saften från nästan vilken annan frukt som helst, om du inte tycker om citron.

Citronglass

Måltid: Efterrätt
Kök: Italien
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 st äggulor
  • 1 st citron saften och skalet
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl socker

Instruktioner

  • Häll grädden och mjölken i en kastrull. Riv ner skalet av citronen i mjölkblandningen, pressa ner citronsaften och koka upp och låt gärna dra en stund.
  • Vill man få en slät citronglass så går det att sila mjölkblandningen innan den blandas med äggen.
  • Vispa äggulor och socker luftigt så att färgen ljusnar. Häll över mjölkblandningen i äggsmeten under omrörning.
  • Låt smeten svalna innan den hälls i glassmaskinen.