Höstgryta

Köttgryta är en praktisk maträtt om man vill göra mycket mat, kanske för att ha i frysen eller till matlåda. Det är dessutom lätt att göra gott. Det som krävs är tid och tålamod, ett långkok låter sig inte stressas.

Ge koket tid så får du en mustig, smakrik köttgryta full av höstens läckerheter.

Höstköttgryta

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 5 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 125 g champinjoner
  • 125 g kantareller
  • 1 st paprika röd
  • 2 st morot medelstora
  • 1 st gul lök
  • 3 dl grönsaksbuljong eller motsvarande mängd fond
  • 3 dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk maizena
  • 25 g smör
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Skär ren högreven och dela den i stora kuber. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det med matfett i en stekgryta.
  • Tillsätt den borstade och delade svampen, strimlad paprika, slantade morötter och hackad lök. Låt fräsa i 4-5 minuter.
  • Späd med vin och buljong, eller fonden om du använder det. Tillsätt tomatpuré och eventuellt lite vatten efter behov.
  • Låt puttra i ungefär 1,5 timma, eller tills köttet är klart. Red av med lite maizena och smaka av med salt och peppar. Behöver grytan mer syra kan du med fördel använda en liten skvätt rödvinsvinäger, bara någon matsked, för att ytterligare höja syran.

Rulla till toppen