Kronhjort är ett fint vilt, och det visste man redan på stenåldern. Dess förekomst såväl i paleolitisk grottkonst som på hällristningar antyder att kronviltet varit viktigt även för våra förfäder, och med sina skarpa sinnen är det ett mycket svårjagat vilt. Pulveriserat hjorthorn och det ”ben” som påstods finnas i hjortens hjärta har tillskrivits medicinska magiska egenskaper, och kronhjorten förekommer flitigt i olika mytologier. Förr var jakten ett kungligt privilegium, och i bygder med en rik stam kunde hjortarna vara svåra skadedjur.
Här serverar vi kronhjortsskav med potatisrosor, helt enkelt för att jag inte villa ha för många saker att behöva passa. Potatisrosorna klarar sig utmärkt på varmhållning i AirFryern, medan jag gör färdigt skavet. Serveras med fördel rykande hett. Använd gärna samma rödvin i såsen som du serverar till maten.
Kronhjortsskav i gräddsås
Utrustning
Ingredienser
- 500 g kronhjortsskav
- 1 st gul lök
- 200 g champinjoner eller kantareller
- 25 g smör
- 2 dl grädde
- 1 dl rött vin
- 2 tsk dijonsenap
- 2 tsk timjan torkad
- salt och peppar
Instruktioner
- Låt skavet tina till hälften ungefär innan du börjar. Under tiden kan du skiva lök och svamp. Mät upp grädde, senap och vin.
- Sätt på din Airfryer och tillaga potatisrosorna enligt receptet på förpackningen. Medan den kör fortsätter du med kronhjorten.
- Hetta upp en stekpanna till medelvärme och börja med att fräsa löken.
- Lägg i skavet och stek det tills det fått en fin brun färg. Lägg inte i allt på en gång, så slipper du kokt kött.
- Lägg i svampen och stek tills de mjuknat.
- Häll i vinet och låt det koka upp. Låt det sjuda några minuter för att reducera alkoholen och låta smakerna utveckla sig.
- Tillsätt grädde och dijonsenap. Låt sjuda tills det börjar tjockna lite.
- Krydda med timjan, svartpeppar och salt. Smaka av med ytterligare kryddor som t ex vitlökssalt, lökpulver eller kvarnmalen rostad vitlök.
- Låt såsen sjuda ytterligare några minuter tills såsen fått den rätta simmigheten.
- Servera direkt med potatisrosorna, gröna ärtor och eventuellt rårörda lingon, om du tycker om det.