Det kanske inte känns så för de flesta av oss när vi tittar ut genom fönstret, men våren sägs vara på ingång. Därför tänkte vi locka med lite godsaker som finns att se fram emot. En del av godsaker som sparris finns ju redan i affärerna, och tveka inte att plundra frysdisken för att hitta till exempel hallon.
Hallon- och rabarbersmulpaj
Har du tillgång till hallon sedan förra året är det perfekt tid att använda dem nu tillsammans med vårens späda rabarber. Passa på att använda dem i en riktigt vårfräsch…
Rabarberkräm
Rabarberkräm kan bli väldigt syrlig om man har gammaldags rabarber, smaka av medan du kokar krämen och tillsätt mer socker om det behövs. Det går utmärkt att använda vaniljsocker, det…
Rabarberchutney
Chutney är ett vanligt tillbehör i det indiska köket och ser möjligtvis ut som marmelad eller kompott, men smakmässigt sett ligger den väldigt långt från de söta anrättningarna. Det är inte…
Rabarberglass
Rabarberna med sina stora gröna blad är en prydnad för varje trädgård. Lyckligtvis trivs plantorna bäst om man gallrar dem och då är det lika bra att utnyttja situationen genom…
Sparrissoppa
Jag vägrar koka sparris i vatten, smakämnena är vattenlösliga. Så jag steker dem i rikligt med smör istället, sparrisen drar ändå inte åt sig av det och alla smakämnena stannar…
Rabarbersaft
Rabarbersaft görs med fördel på de rabarber du gallrar från beståndet, så att du kan spara de späda fina stjälkarna till paj eller andra efterrätter. För att få ut mer…
Nässelsoppa
Späda nässlor går att använda på samma sätt som spenat, tänk bara på att skölja nässlorna noga innan, och att du enbart tar tillvara bladen. Stjälkarna är ofta träiga och…
Grillad sparris med parmesan
Sparris hör till de där sakerna som ofta misshandlas till oigenkännlighet. Allra godast tycker jag dock att den är när den grillats och fått mysa lite med olivolja, svartpeppar och…
Sparris- och parmesanostpaj
Jag har sagt det förut men jag säger det igen: vad du än gör, koka inte sparris. Smakämnena är vattenlösliga, vilket gör att du kommer att hälla bort den mesta…