I min gamla kokbok finns ett recept på kålpudding som jag länge tittat snett på, mest för att jag inte riktigt förstått vitsen med risgrynsgröten. Men i samband med att jag gjorde kåldolmar senast så satsade jag stort och gjorde även kålpuddingen med risgrynsgröt. ”Vad kan gå fel?” tänkte jag och hoppades pizzerian skulle vara öppen. Det var nu inte nödvändigt eftersom det blev en väldigt len och mjuk kålpudding, saftig och mild i smakerna. Det var en trevlig överraskning. Detta receptet fungerar alldeles utmärkt att göra efter att man gjort kåldolmar, då ugnen redan står på 250°C och man redan har en hög förvälld kål över. Det sparar både tid och arbete.

Om du dubblar receptet kan du göra den i långpanna och frysa in portionsbitar när den svalnat.

Kålpudding med gröt

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 25 minuter
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g risgrynsgröt i korv
  • 500 g blandfärs
  • 1 kg vitkål förvälld
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk grönsaksfond
  • salt & svartpeppar

Instruktioner

  • Om du inte gjort kåldolmar före, så du saknar förvälld kål får du börja med att förvälla ungefär 1 kg kål i cirka 10 minuter tills den börjar bli genomskinlig och mjuk. Sätt ugnen på 250°C. Annars går du direkt till nästa punkt.
  • Hacka den förvällda kålen i bitar.
  • Blanda färs, grädde, ägg, risgrynsgröt, fond, salt och svartpeppar till en lös smet.
  • Lägg ett lager kål i botten av formen, ungefär hälften av kålen. Häll smeten över och täck med resten av kålen.
  • Vrid ner ugnen till 200°C och ställ in kålpuddingen mitt i ugnen i 1 timma tills kålen fått fin färg och puddingen stelnat.
  • Om du ska frysa in portionsbitar kan du gott låta den svalna helt innan du delar upp den, annars serverar du den rykande het med kokt potatis och lingonsylt.