Chokladbollens dag

Den 11 maj är faktiskt chokladbollens dag, och där har vi ett bakverk som i olika kretsar brukar väcka debatt. Namnet negerboll började användas för länge sedan, men etablerades egentligen i december 1943 när Svenska Dagbladet publicerade ett recept på ”Barnens negerbollar”. Namnet introducerades i SAOL 11:e upplagen som kom 1986 och fanns faktiskt kvar även i 13:e upplagan som kom 2006 men då med rekommendationen ”Använd hellre chokladboll”.

Namndebaclet till trots så är det ett av våra mest älskade bakverk, det finns knappt ett enda konditori som inte har chokladbollar liggande på rad. Enkelheten gör det även till ett av de recept som med glädje brukar bakas tillsammans med barn, även om kladdandet brukar vara minst lika roligt som bakandet, plus att det mesta brukar ätas upp redan under bakandet.

En tidigare kollega rationaliserade genom att strunta i rullandet och dekorerandet, utan åt med sked direkt ur bunken. ”Jag kallar det chokladbunke.” Men någon måtta får det väl vara, eller hur?

Bananchokladbollar

Bananchokladbollar

Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i…

Kokosbollar

Kokosbollar

Huvudingrediensen i den här bollen är kokos, tätt följd av…

Chokladbollar

Chokladbollar

Chokladbollar är en väldigt flexibel godsak. Om du inte gillar…

Chokladbollar med päron

Chokladbollar med päron

Chokladbollar är kladdigt gott som är roligt att göra med…

Chokladbollar för vuxna

Chokladbollar för vuxna

Chokladbollar är gott, och jag har noterat att det nästan…

Rulla till toppen