Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.
Kyckling Stroganoff
Stroganoff kan man göra på många sätt, här har vi använt kycklingbröst i strimlor och smaksatt som en vanlig stroganoff. Lite citronsaft ger såsen ett litet extra sting och en…
Wallenbergare
Wallenbergare är något av det mest klassiska man kan göra med färs. En riktig Wallenbergare består av kalvfärs, men det blir med lite knådning gott med en fin nöt- eller…
Persiljejärpar
Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen är lätt att få till om man använder en matsked och ena handens handflata. Smeten mår bra av att stå…
Potatis- och purjolökssoppa
Potatis- och purjolöksoppa är en klassiker vars ursprung har gått förlorad i historiens dimmor, men som säkerligen har funnits inom bondesamhället sedan strax efter Olaus Rudbeck tog hit potatisen från…
Baconlindad köttfärslimpa
Köttfärslimpa är antagligen ett av de där recepten som finns i var mans hem i olika versioner. En del serverar den med löksås, andra med brunsås. Många vill ha kokt…
Levergryta med bacon
Levergryta är en rätt som ganska många rynkar på näsan åt, men nästan lika många älskar det. Det är en rätt väl värd tiden och besväret att lära sig laga.…
Gräddstuvad ungnötslever
En vuxen maträtt som ofta oförtjänt fått skäll på grund av skolmatsbespisningar runt om i landet. Här görs den på en mjäll ungnötslever med mildare leversmak än annan lever, vill…
Minestrone
Minestronesoppa hör till de där sopporna som skolmatsalen förstört för många, ändå tycker jag den hör till husmanskosten. Den här varianten av den italienska grönsakssoppan är tagen ur min gamla…
Kryddiga älgköttbullar med äpple
Tricket för att få saftiga köttbullar från ett magert kött är att mala färsen tillsammans med en fetare färs, i det här fallet fläskfärs. Den extra malningen gör att fläskfärsen…
Stuvad spenat
Stuvad spenat passar som tillbehör till de flesta stekta eller panerade rätter oavsett om det kött, fisk eller fågel. Dessutom är det väldigt nyttigt, tänk bara på att små barn…