Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.
Hasselbackpotatis
Det enda jag vet om hasselbackspotatis, förutom att det är gott och hör till den svenska husmanskostskatten, är att det trots pillet inte är så svårt att göra. Att potatisen…
Västerbottenjärpar
Man kan nästan inte misslyckas om man använder Västerbottenost, vill jag minnas att jag sa innan jag började experimentet. Det är nära nog sant, det finns lite fallgropar men väldigt…
Potatisbullar
Potatisbullar är en av de där rätterna jag brottats med. Jag har haft svårt att riktigt få till den rätta texturen, den rätta smaken, men nu tror jag att jag…
Småländsk ostkaka
Det blir inte fest för en smålänning utan ostkaka. Genom Ostkakans vänner har jag lärt mig grunderna i ostkaketillverkning, och det är också därifrån jag tagit receptet i stort sett. Nu…
Persiljestuvande makaroner
Den svenska klassikern stuvade makaroner hör till ett av de barnvänligare recepten på många sätt, särskilt detta då du kokar makaronerna direkt i mjölken istället för att trassla till det…
Spenatpannkaka
Pannkakor till lunch? Inga problem, gör pannkakan lite matigare med spenat och servera med lingonsylt istället för grädde och jordgubbssylt. Spenat är mycket nyttigt och innehåller ämnen som ökar mättnadskänslan…
Biff Stroganoff
En maträtt med rötter i Ryssland. Uppkallad efter greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811), sägs det. Tomatpuréns vara eller inte vara är omtvistad, men jag tycker om den så den får…
Stuvad spenat
Stuvad spenat passar som tillbehör till de flesta stekta eller panerade rätter oavsett om det kött, fisk eller fågel. Dessutom är det väldigt nyttigt, tänk bara på att små barn…
Persiljejärpar
Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen är lätt att få till om man använder en matsked och ena handens handflata. Smeten mår bra av att stå…