Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Wallenbergare

Wallenbergare

Wallenbergare är något av det mest klassiska man kan göra med färs. En riktig Wallenbergare består av kalvfärs, men det blir med lite knådning gott med en fin nöt- eller…

Persiljejärpar

Persiljejärpar

Järpar är ganska lika köttbullar, fast avlånga. Den rätta formen är lätt att få till om man använder en matsked och ena handens handflata. Smeten mår bra av att stå…

Stuvad spenat

Stuvad spenat

Stuvad spenat passar som tillbehör till de flesta stekta eller panerade rätter oavsett om det kött, fisk eller fågel. Dessutom är det väldigt nyttigt, tänk bara på att små barn…

Levergryta med bacon

Levergryta med bacon

Levergryta är en rätt som ganska många rynkar på näsan åt, men nästan lika många älskar det. Det är en rätt väl värd tiden och besväret att lära sig laga.…

Pyttipanna de lux

Pyttipanna de lux

Pyttipanna är ett utmärkt sätt att tillvarata rester, till exempel en alldeles för stor kalvstek som inte gått åt eller ett för stort paket korv som måste förbrukas snart. Kassler…

Julköttbullar

Julköttbullar

Köttbullarna som serveras till jul smakar på ett alldeles speciellt sätt, och de går åt i mängder. Gör stora satser köttbullar i ugnen redan dagarna innan så går det fort att…

Älggryta

Älggryta

Om du har förmånen att känna en jägare eller vara en själv har du förmodligen tillgång till ett av skogens finaste vilt, älg. Köttet är välsmakande, riktigt rik i smaken…

Kålpudding med gröt

Kålpudding med gröt

I min gamla kokbok finns ett recept på kålpudding som jag länge tittat snett på, mest för att jag inte riktigt förstått vitsen med risgrynsgröten. Men i samband med att…

Kalops

Kalops

Klassisk eller Skånsk kalops? Det stora internetoraklet Google ger inget entydigt svar när man börjar gräva lite, det finns nämligen de som hävdar att i en riktig Skånsk Kalops ska…

Köttbullar med hetta

Köttbullar med hetta

Den vanliga svenska köttbullen går att variera i det oändliga, och med några enkla knep i köket blir den lättlagad och smidig mat dessutom. Lägg de ostekta köttbullarna i en…

Västerbottenjärpar

Västerbottenjärpar

Man kan nästan inte misslyckas om man använder Västerbottenost, vill jag minnas att jag sa innan jag började experimentet. Det är nära nog sant, det finns lite fallgropar men väldigt…

Kornmjölsgröt

Kornmjölsgröt

Gröt tillhör en av de viktigaste basfödorna i det svenska bondesamhället. Sannolikt spelade gröten även en viktig roll under vikingatiden. Festlig gröt gjordes på mjölk och med en smörhåla, en…

Rulla till toppen