Trött på julmat? Laga husmanskost

Den traditionella svenska maten har i alla tider lånat influenser från andra länder. Det vi idag tänker på som husmanskost är oftast billig, relativ enkel och rustik mat som mättar bra. Våra svenska klassiker fick ett uppsving i och med att Tore Wretman moderniserade så väl rätterna som tillvägagångssättet. Rotfrukter och främst då kålroten anses vara en av våra äldsta grönsaker som odlats i landet tillsammans med lök.

Kalvstek

Kalvstek

Kalvstek med gräddsås är en klassisk husmansrätt som vanligtvis serverades som söndagsmiddag, nu för tiden är den mer att anse som bjudrätt när det kommer finfrämmat eftersom så få har…

Kåldolmar

Kåldolmar

De klassiska svenska kåldolmarna är en import från Turkiet, enligt sägen var det svenskar i Karl den XII:s tjänst som tog med sig vinbladsdolmar hem till Sverige men då vinblad…

Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiffen hör till en av de enklare rätterna att göra i svensk husmanskost. Den sköter sig i stort sett själv på spisen när man väl fått ner allt i grytan.…

Fiskpinnar

Fiskpinnar

Fiskpinnar, även om det är rustik svensk husmanskost, låter ju inte så exalterande. De flesta av oss tänker nog på de där sorgliga pinnarna med mer panering än fisk som…

Lammfärsbiffar med fetaost

Lammfärsbiffar med fetaost

Fyllda färsbiffar är väldigt gott, och vill man piffa till sina lammfärsbiffar med något är fetaost en given fullträff. Servera tillsammans med färsk timjan, vitlöksfrästa tomater och örtkryddade klyftpotatisar. Toppa…

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka

Fläskpannkaka är god, snabb och billig husmanskost, och det är få moment att hålla koll på vilket gör det till väldigt bra bråttom-mat till många. Har du inte tillgång till fint…

Potatisgratäng

Potatisgratäng

Potatisgratäng är bland det bästa jag vet. Det här receptet är grundreceptet, man kan variera sig med vitlök, färsk riven muskot eller varför inte lite purjolök. Men det finns en del…

Spenatpannkaka

Spenatpannkaka

Pannkakor till lunch? Inga problem, gör pannkakan lite matigare med spenat och servera med lingonsylt istället för grädde och jordgubbssylt. Spenat är mycket nyttigt och innehåller ämnen som ökar mättnadskänslan…

Persiljestuvande makaroner

Persiljestuvande makaroner

Den svenska klassikern stuvade makaroner hör till ett av de barnvänligare recepten på många sätt, särskilt detta då du kokar makaronerna direkt i mjölken istället för att trassla till det…

Kalops

Kalops

Klassisk eller Skånsk kalops? Det stora internetoraklet Google ger inget entydigt svar när man börjar gräva lite, det finns nämligen de som hävdar att i en riktig Skånsk Kalops ska…

Rotmos

Rotmos

Rotmos, när säsongen är rätt, är en av de godaste mostyperna man kan få på sin tallrik. Åtminstone om det är gjort på säsongens finaste rotfrukter. En liten skvätt grönsaksfond…

Dillstuvad potatis och isterband

Dillstuvad potatis och isterband

Dillstuvad potatis är enkelt och lätt att göra, ännu enklare om du redan har färdigkokad potatis över sedan tidigare. Då handlar det egentligen bara om att det ska bli genomvarmt…

Rulla till toppen