Raita är en fräsch och anpassningsbar indisk sås som passar bra till starka rätter. Komplettera kryddorna med mynta eller vitlök för att få variation, det är ganska svårt att göra fel faktiskt. Om du använder en i konsistensen tjockare yoghurt kan du behöva lite extra vatten för att få den rätta såsigheten. Raita kan också göras sötare, mangoraita till exempel, eller hetare. Allt efter tycke och smak.

Yoghurten svalkar gott och smakar fräscht.

Gurkraita

Måltid: Tillbehör
Kök: Indien
Tillagningstid 15 minuter
Kalorier: 97kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3,5 dl yoghurt
  • 180 g gurka skalad, i strimlor (använd inte de slaskiga fröna inuti)
  • 1 kruka koriander färsk
  • 1 msk kummin hel
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Skala och hyvla gurkan. Rosta kumminfröna i het, torr panna. Mortla fröna ordentligt.
  • Blanda yoghurt, cayennepeppar och salt. Blanda ner de mortlade kumminfröna. Klipp eller skär korianderblad och blanda ner i yoghurten.
  • Blanda ner gurkan. Kör slarvigt med stavmixern så att alla ingredienser blandas ordentligt, men utan att såsen blir helt slät.
  • Förvara kallt.

Nutrition

Kalorier: 97kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 4g | Fat: 1g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 0.1g | Enkelomättat fett: 0.4g | Kolesterol: 4mg | Natrium: 243mg | Kalium: 247mg | Fiber: 0.4g | Socker: 17g | Vitamin A: 5% | Vitamin C: 4% | Kalcium: 14% | Järn: 3%