Raggmunk

Raggmunken består av riven potatis som rörts ner i en pannkaksmet och stekts krispigt god i kanterna och välgräddad och mjuk i mitten. Somliga steker sina raggmunkar som stora pannkakor eller i långpanna, men jag föredrar att steka dem som inte allt för stora plättar. De blir mer lätthanterliga då. De rivna morötterna bidrar med sötma till salt bacon eller stekt fläsk, jag tycker personligen att bacon är godare än fläsk men det är en smaksak. Lingonsylt är obligatoriskt förstås.

Raggmunken är inte fullt så gammal som jag trodde, den äldsta versionen som jag kunnat hitta är den judiska latke som enligt somliga källor har anor som går så långt tillbaka som till medeltiden. Men det vi tänker på som raggmunk idag är betydligt yngre än så, vi hinner hela vägen in på 1900-talet innan receptet dyker upp i svenska kokböcker.

Raggmunk

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter

Utrustning

  • Matberedare Bosch MCM4 Styline 700
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl cirka 108g
  • 2 st små ägg
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 tsk salt
  • 700 g vinterpotatis fast
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Instruktioner

  • Mät upp mjölet och saltet i en bunke. Knäck ner äggen och häll i lite av mjölken. Vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken i omgångar.
  • Skala potatisen och riv den med matberedaren. Vänd ner rivet direkt så det inte mörknar. Jag tog med vätska och allt, det gör inte smeten någon skillnad.
  • Hetta upp en stekpanna, på min spis är 5,5 av 12 ganska lagom men det kan vara olika från spis till spis. När smöret tystnat häller du i cirka en deciliter smet/potatisriv i klickar, jämnar ut den lite snabbt och låter den vara ifred. Bökar man runt för mycket faller de i sär.
  • Du ser att det är dags att vända på raggmunkarna när smeten börjar stelna på ovansidan. Steker du på för hög temperatur är de brända på undersidan innan de hunnit stelna på ovansidan, så var inte för entusiastisk med värmen. Å andra sidan, om du har för kall panna tar det evigheter och blir segt. Våga laborera lite.
  • Raggmunkarnas godaste del är den mörka, nästan lite brända kanten runt om. Om man steker dem för sakta får man inte till krispet, och de får inte den rätta gyllene färgen heller.
  • Servera nystekta och rykande heta med bacon eller stekt sidfläsk, lingonsylt och rårivna morötter.
Rulla till toppen