Glöm inte att sylta och safta

Det här är en alldeles utmärkt tid att spendera i köket med att sylta och safta en massa saker. En del kan du gå ut i den färgglada hösten och plocka, till exempel rönnbär och aronia. Andra saker kräver att du gräver i frysen efter sådant som du frön tidigare på säsongen, exempelvis rabarber och jordgubbar. Om du ska göra saft underlättar det givetvis om du har tillgång till en saftmaja, men det är inte nödvändigt. Inte nog med att du får en massa godsaker som du kan njuta av när vintern kommer, de underbara dofterna som sprids medan du håller på är en ren bonus.

Plommonchutney

Plommonchutney

Chutney kan vara en sötsyrlig och kryddig blandning, ibland är den en het smaksättare till stekt och grytor. Man kan ha den vid sidan av andra rätter till exempelvis ugnsstekta grönsaker, fågel och…

Rönnbärssaft

Rönnbärssaft

Jag kommer ihåg mormors rönnbärssaft från när jag var liten eftersom den smakade så annorlunda mot saft som vi brukade köpa i affärerna. Om den egentligen anledningen var att det…

Äppelsaft med kanel

Äppelsaft med kanel

Det här receptet blir lite på en höft, eftersom vi upptäckte under tillverkningens gång att det där med hur mycket saft man får per 500g äpple är väldigt olika beroende…

Rabarbersaft

Rabarbersaft

Rabarbersaft görs med fördel på de rabarber du gallrar från beståndet, så att du kan spara de späda fina stjälkarna till paj eller andra efterrätter. För att få ut mer…

Hallonsylt

Hallonsylt

Jag gillar verkligen inte de där små fröna i hallon och björnbär så matberedarens passertillsats är ett kärt redskap, eftersom man både kan passera de bär man själv plockat eller ge…

Plommonsaft

Plommonsaft

Att kunna korka upp en flaska hemgjord plommonsaft när kvällarna blir mörkare och kallare, det är uppskattat av både barn och vuxna. En annan fördel med plommon är ju att…

Lingonsylt

Lingonsylt

Lingonsylt är ett måste till pannbiff tycker jag, men ofta hittar man bara sylt med väldigt lite lingon men väldiga mängder socker. Det är märkligt med tanke på hur lätt…

Jordgubbssylt med kanel

Jordgubbssylt med kanel

Medan säsongen för jordgubbar ännu inte är slut kan man passa på att göra sin egen jordgubbssylt, till festliga tillfällen. Smaken blir helt annorlunda än den köpta, i mitt tycke…

Rårörda rönnbär

Rårörda rönnbär

Rårörda rönnbär är som en variant av rårörda lingon, och fungerar till samma maträtter, men har en mycket trevlig skillnad i smak jämfört med lingonen. Här har vi tagit udden…

Fläderbärssaft

Fläderbärssaft

Fläder är ett synnerligen praktiskt buskage, eller träd beroende på hur länge sedan du beskar det, eftersom det ger dig en andra chans. Missade du fläderblommorna? Ingen fara, rulla tummarna…

Krusgubbsmarmelad

Krusgubbsmarmelad

Det krävs ingen enorm arbetsinsats för att göra egen marmelad. Då får du dessutom en så söt marmelad som du vill ha, med de frukter eller bär som du tycker…

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Chutney är ett vanligt tillbehör i det indiska köket och ser möjligtvis ut som marmelad eller kompott, men smakmässigt sett ligger den väldigt långt från de söta anrättningarna. Det är inte…

Rulla till toppen