Så fort det blir varmt nog ute ställer vi fram grillen och börjar njuta vår mat i det fria. Det är inte helt lätt att komma på vad man ska ha till middag alla gånger, men på en grill kan man göra många saker och tillbehören blir guldkanten på middagen. Här samlar vi ihop en massa goda recept, både på sådant som ska läggas på grillen och det man har bredvid. Allt för att göra grillningen till en fest för både öga och gom.

Några tips innan du börjar:

  • Var ute i god tid. Kardinalfelet de flesta gör är att de har för bråttom. Lagom till alla ätit klart är glöden perfekt, och alla nickar och säger att ”nu skulle vi haft något att grilla”. Sätt igång grillen och gå sedan och förbered resten. När du är klar är grillen nästan redo, den behöver minst 30 minuter innan glöden är perfekt.
  • Lägg på gallret medan kolen glöder. Maten grillas bättre om gallret också är hett.
  • Pensla gallret. Maten fastnar inte lika lätt om du penslar gallret med lite olja.
  • Undvik för hög temperatur. Det bör vara ungefär 10 cm för tjocka köttbitar och 5 cm för tunna.
  • Ställ grillen i lä. Vinden kyler ner grillen så det tar längre tid att grilla. Grillen ryker mer om det blåser på den.
  • Använd lock. Värmen sticker inte iväg, det grillade bli klart utan att bli torrt.
  • Vänd inte så mycket. Om du håller på att vända och greja med maten är risken stor att det blir torrt och bränt. Vända en gång ska räcka.
  • Använd skorsten. Det finns inget som förstör god mat lika effektivt som tändvätska. ”Stockholmsmarinad” kan du spara till eldar du inte ska laga mat i.
  • Låt köttet vila. Samma sak gäller grillat kött som det du lagat i köket. Skär inte i det direkt, då runner alla goda safterna ut. Låt det ligga och vila lite så får du perfekt saftigt kött.
  • Använd folie. Skivor eller färsspett, som riskerar att falla isär och ner i glöden grillas med fördel i en bit folie.
  • Använd tång. Gafflar sticker hål på köttet och goda safter rinner ner i glöden istället för att göra köttet saftigt.
  • Lägg briketter eller kol så att det finns en yta med lägre temperatur. På så vis kan du grilla både kött, korv och grönsaker samtidigt.
  • Rengör grillen samma kväll. Annars blir det inte av att ni grillar lika ofta. En ren grill inbjuder till grillning oftare.
  • Öva, ofta. Grillning är en konst, precis som all matlagning. Våga testa och göra fel.

 

 

Grill

Så här i grilltider tänkte vi tipsa om lite annat än den traditionella grillbrickan, man kan ju lägga så mycket ...

Grilltillbehör

Det är ju inte enbart det grillade som ska fram på bordet, utan en god sallad och några såser att ...