Grillfest >>>

SÄ fort det blir varmt nog ute stÀller vi fram grillen och börjar njuta vÄr mat i det fria. Det Àr inte helt lÀtt att komma pÄ vad man ska ha till middag alla gÄnger, men pÄ en grill kan man göra mÄnga saker och tillbehören blir guldkanten pÄ middagen. HÀr samlar vi ihop en massa goda recept, bÄde pÄ sÄdant som ska lÀggas pÄ grillen och det man har bredvid. Allt för att göra grillningen till en fest för bÄde öga och gom.

NÄgra tips innan du börjar:

  • Var ute i god tid. Kardinalfelet de flesta gör Ă€r att de har för brĂ„ttom. Lagom till alla Ă€tit klart Ă€r glöden perfekt, och alla nickar och sĂ€ger att ”nu skulle vi haft nĂ„got att grilla”. SĂ€tt igĂ„ng grillen och gĂ„ sedan och förbered resten. NĂ€r du Ă€r klar Ă€r grillen nĂ€stan redo, den behöver minst 30 minuter innan glöden Ă€r perfekt.
  • LĂ€gg pĂ„ gallret medan kolen glöder. Maten grillas bĂ€ttre om gallret ocksĂ„ Ă€r hett.
  • Pensla gallret. Maten fastnar inte lika lĂ€tt om du penslar gallret med lite olja.
  • Undvik för hög temperatur. Det bör vara ungefĂ€r 10 cm för tjocka köttbitar och 5 cm för tunna.
  • StĂ€ll grillen i lĂ€. Vinden kyler ner grillen sĂ„ det tar lĂ€ngre tid att grilla. Grillen ryker mer om det blĂ„ser pĂ„ den.
  • AnvĂ€nd lock. VĂ€rmen sticker inte ivĂ€g, det grillade bli klart utan att bli torrt.
  • VĂ€nd inte sĂ„ mycket. Om du hĂ„ller pĂ„ att vĂ€nda och greja med maten Ă€r risken stor att det blir torrt och brĂ€nt. VĂ€nda en gĂ„ng ska rĂ€cka.
  • AnvĂ€nd skorsten. Det finns inget som förstör god mat lika effektivt som tĂ€ndvĂ€tska. ”Stockholmsmarinad” kan du spara till eldar du inte ska laga mat i.
  • LĂ„t köttet vila. Samma sak gĂ€ller grillat kött som det du lagat i köket. SkĂ€r inte i det direkt, dĂ„ runner alla goda safterna ut. LĂ„t det ligga och vila lite sĂ„ fĂ„r du perfekt saftigt kött.
  • AnvĂ€nd folie. Skivor eller fĂ€rsspett, som riskerar att falla isĂ€r och ner i glöden grillas med fördel i en bit folie.
  • AnvĂ€nd tĂ„ng. Gafflar sticker hĂ„l pĂ„ köttet och goda safter rinner ner i glöden istĂ€llet för att göra köttet saftigt.
  • LĂ€gg briketter eller kol sĂ„ att det finns en yta med lĂ€gre temperatur. PĂ„ sĂ„ vis kan du grilla bĂ„de kött, korv och grönsaker samtidigt.
  • Rengör grillen samma kvĂ€ll. Annars blir det inte av att ni grillar lika ofta. En ren grill inbjuder till grillning oftare.
  • Öva, ofta. Grillning Ă€r en konst, precis som all matlagning. VĂ„ga testa och göra fel.

 

 

Grill

SÄ hÀr i grilltider tÀnkte vi tipsa om lite annat Àn den traditionella grillbrickan, man kan ju lÀgga sÄ mycket ...

Grilltillbehör

Det Àr ju inte enbart det grillade som ska fram pÄ bordet, utan en god sallad och nÄgra sÄser att ...
Rulla till toppen