SÄ fort det blir varmt nog ute stÀller vi fram grillen och börjar njuta vÄr mat i det fria. Det Àr inte helt lÀtt att komma pÄ vad man ska ha till middag alla gÄnger, men pÄ en grill kan man göra mÄnga saker och tillbehören blir guldkanten pÄ middagen. HÀr samlar vi ihop en massa goda recept, bÄde pÄ sÄdant som ska lÀggas pÄ grillen och det man har bredvid. Allt för att göra grillningen till en fest för bÄde öga och gom.
NÄgra tips innan du börjar:
- Var ute i god tid. Kardinalfelet de flesta gör Ă€r att de har för brĂ„ttom. Lagom till alla Ă€tit klart Ă€r glöden perfekt, och alla nickar och sĂ€ger att ”nu skulle vi haft nĂ„got att grilla”. SĂ€tt igĂ„ng grillen och gĂ„ sedan och förbered resten. NĂ€r du Ă€r klar Ă€r grillen nĂ€stan redo, den behöver minst 30 minuter innan glöden Ă€r perfekt.
- LÀgg pÄ gallret medan kolen glöder. Maten grillas bÀttre om gallret ocksÄ Àr hett.
- Pensla gallret. Maten fastnar inte lika lÀtt om du penslar gallret med lite olja.
- Undvik för hög temperatur. Det bör vara ungefÀr 10 cm för tjocka köttbitar och 5 cm för tunna.
- StÀll grillen i lÀ. Vinden kyler ner grillen sÄ det tar lÀngre tid att grilla. Grillen ryker mer om det blÄser pÄ den.
- AnvÀnd lock. VÀrmen sticker inte ivÀg, det grillade bli klart utan att bli torrt.
- VÀnd inte sÄ mycket. Om du hÄller pÄ att vÀnda och greja med maten Àr risken stor att det blir torrt och brÀnt. VÀnda en gÄng ska rÀcka.
- AnvĂ€nd skorsten. Det finns inget som förstör god mat lika effektivt som tĂ€ndvĂ€tska. ”Stockholmsmarinad” kan du spara till eldar du inte ska laga mat i.
- LÄt köttet vila. Samma sak gÀller grillat kött som det du lagat i köket. SkÀr inte i det direkt, dÄ runner alla goda safterna ut. LÄt det ligga och vila lite sÄ fÄr du perfekt saftigt kött.
- AnvÀnd folie. Skivor eller fÀrsspett, som riskerar att falla isÀr och ner i glöden grillas med fördel i en bit folie.
- AnvÀnd tÄng. Gafflar sticker hÄl pÄ köttet och goda safter rinner ner i glöden istÀllet för att göra köttet saftigt.
- LÀgg briketter eller kol sÄ att det finns en yta med lÀgre temperatur. PÄ sÄ vis kan du grilla bÄde kött, korv och grönsaker samtidigt.
- Rengör grillen samma kvÀll. Annars blir det inte av att ni grillar lika ofta. En ren grill inbjuder till grillning oftare.
- Ăva, ofta. Grillning Ă€r en konst, precis som all matlagning. VĂ„ga testa och göra fel.
Grilltillbehör
Det Àr ju inte enbart det grillade som ska fram pÄ bordet, utan en god sallad och nÄgra sÄser att ...