Pasta

Pasta i den form vi känner till den idag härstammar från Italien, Sicilien närmare bestämt och ett av de allra första recepten vi känner till med pasta är “lagana” som antas vara en föregångare till den moderna lasagnen.

Det finns en legend som säger att Marco Polo ska ha tagit med sig pastan från kina under sina resor, men det verkar som att den berättelsen skapats någon gång under 1920-talet som en reklamkampanj för ett pastaföretag i Kanada. Den allmänt accepterade teorin är att sicilianarna lärde sig göra pasta av de invaderande araberna någon gång under 700-talet.

Vanligtvis delas pasta upp i torkad pasta (pasta secca) och färsk pasta (pasta fresca), och här kan vi verkligen tala om att kärt barn har många namn. Det finns 310 specifika former av pasta, men över 1 300 dokumenterade namn.

Vegetarisk pastasås
Pasta med räkor och dill
Lammfrikadeller i tomatsås
Frikadeller i tomatsås
Laxpasta med spenat
Spaghetti och köttfärssås
Pasta med chilitomatsås och broccoli
Pasta på momangen
Laxpasta med pak choi
Kyckling i currysås med ananas
Baconpasta
Bacon- och kycklingpasta
Vegetarisk lasagne
Kycklinglasagne
Pasta med ädelost och broccoli
Ädelostsås
Pasta med kyckling, basilika och feta
Fusilette
Pasta Carbonara
Persiljestuvande makaroner
Pasta kantarell
Tacolasagne
Ravioli con spinaci e ricotta
Tagliatelle al ragu