Pasta

Pasta i den form vi känner till den idag härstammar från Italien, Sicilien närmare bestämt och ett av de allra första recepten vi känner till med pasta är “lagana” som antas vara en föregångare till den moderna lasagnen.

Det finns en legend som säger att Marco Polo ska ha tagit med sig pastan från kina under sina resor, men det verkar som att den berättelsen skapats någon gång under 1920-talet som en reklamkampanj för ett pastaföretag i Kanada. Den allmänt accepterade teorin är att sicilianarna lärde sig göra pasta av de invaderande araberna någon gång under 700-talet.

Vanligtvis delas pasta upp i torkad pasta (pasta secca) och färsk pasta (pasta fresca), och här kan vi verkligen tala om att kärt barn har många namn. Det finns 310 specifika former av pasta, men över 1 300 dokumenterade namn.

Frikadeller i bacontomatsås
Vegetarisk pastasås
Laxpasta med spenat
Pasta med ädelost och broccoli
Lammfrikadeller i tomatsås
Fusilette
Vegetarisk lasagne
Ravioli con spinaci e ricotta
Spaghetti och köttfärssås
Laxpasta med pak choi
Pastasallad med bacon och skinka
Pastasallad med pestovinägrett
Kycklinglasagne
Pasta med räkor och dill
Baconpasta
Pasta på momangen
Frikadeller i tomatsås
Pasta Carbonara
Snabb ädelostsås
Kycklingpasta med valnötspesto och fetaost
Tagliatelle al ragu
Pasta med kyckling, basilika och feta
Pastasallad med tonfisk
Pasta kantarell
Kycklingpasta med kokos och ingefära
Tacolasagne
Kyckling i currysås med ananas
Bacon- och kycklingpasta
Persiljestuvande makaroner
Curryfrikadeller i kokos
Pasta med chilitomatsås och broccoli