Svensk sommar är nästan inte sommar om det inte inkluderar en stor skål solvarma jordgubbar, och med tanke på att våra moderna jordgubbar såg dagens ljus i mitten av 1700-talet kan det nästan sägas vara något av ett nytt påhitt att smaska på den röda godsaken. Det som brukar anses vara den moderna jordgubben är nämligen en blandning av nordamerikanska scharlakanssmultron och sydamerikanska jättesmultron, och de började odlas Bretagne i Frankrike innan de några årtionden senare kom hela vägen upp till Sverige.

Men även om jordgubben kom till Sverige i slutet av 1700-talet är namnet nästan 150 år äldre och användes tidigare på parksmultron. Jordgubben kallades först ananasgubbe (efter det latinska namnet Fragaria Ananassa) men i takt med att det konkurrerade ut parksmultronen övertog de även namnet.

Som du kanske har märkt har jag inte kallat jordgubben för bär. Den tillhör egentligen familjen rosväxter och är besläktad med nötter. De röda ”bären” är inte ens själva frukten på växten utan en skenfrukt som är en uppsvälld blombotten, de egentliga frukterna är de små gula prickarna på bären.

Men vem bryr sig om det när det är sommar och vi kan njuta av både smaken och doften av solmogna jordgubbar?