Det lilla jag vet om sushi har jag lärt mig av boken Mikaku, den japanska kokboken och i alla avseenden är jag en nybörjare, om än en entusiastisk sådan. Maki-zushi kallas de rullar vi brukar få på restauranger, medan kuddarna med ris och en fiskbit ovanpå kallas nigiri. Sushi betyder egentligen ”ris med ättiksdressing” och det finns väldigt många olika varianter. Rullarna är betydligt äldre än kuddarna, och var från börjar tunnare. Som så mycket annat har de blivit rundare med åren. De mest värdefulla tipsen jag fått av den japanska kokboken är till exempel att skölja händerna och kniven med jämna mellanrum då sushiris är klibbigt och gärna fastnar, och att man kan ha nästan vad som helst i sina sushirullar egentligen. Noriarken som används när man gör sushi är tuffa, de tål ganska mycket innan de går sönder. Med en vass kniv får man både snyggare gördlar att linda runt sina nigiri och rakare rullar när man skär sin maki. Sushin ska vara en fest för både öga och gom, och så färgglad som möjligt. Om du gör små rullar, hosomaki, används bara en ingrediens till fyllning medan fyllningen i stora rullar, futomaki, bör utgöra ungefär en tredjedel.