Soppa

Det känns knappast värt att försöka ge sig in på det historiska perspektivet av soppa, maträtten måste ha uppfunnits oavsiktligt när någon neandertalare tappare en lök och en hamster i kokande vatten och upptäckte att blandningen var ätbar. Wikipedias beskrivning av soppa känns ju inte heller speciellt fantasieggande: ”Soppa är en maträtt bestående huvudsakligen av vätska, samt däri lösta smak-, närings- och konsistens-ämnen. Soppor kan även innehålla bitar av i soppan kokade fasta födoämnen i varierande storlekar.”

Vad inspirerad man inte känner sig, när soppa kan vara en så fantastisk smakupplevelse hela vägen från kryddiga heta huvudrätter till svala friska efterrätter. Det är ju dessutom en övervägande enkel maträtt att göra och glöm för all del inte en synnerligen praktisk detalj – gör en slät varm soppa, häll ner den i en termos, och du kan ta med dig en underbar varm maträtt på picknicken eller i skidbacken.

En annan detalj som jag tycker är fascinerande med soppor är färgerna. Klargula, djupröda, jättegröna – många ser nästan ut som en tallrik smält påskägg. Bilderna på den här sidan är faktiskt inte fejkade, färgerna blir verkligen så här underbara.

En del av recepten i det här temat är gjorda med en köksmaskin som kallas Soupmaker, andra i en vanlig kastrull. Detta påverkar inte recepten som sådana utan enbart tillagningssättet, ungefär som att koka ägg antingen i en äggkokare eller i en kastrull. Så ta till dig smaksensationerna, och tillaga dem som det passar dig bäst.

Rulla till toppen