Potatis

Potatisen (Solanum tuberosum) är en älskad knöl, och få ingredienser är så flexibla som just potatisen. Den hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis, namnet till trots. Dess verkliga uppsving i popularitet kom först när vi lärde oss göra brännvin på potatis på 1800-talet, och då ska man hålla i minnet att den använts som stapelföda i Peru sedan 8 000 fvt. Sedan dess har vi lärt oss använda potatisen på mer näringsriktiga sätt, och nedan presenterar vi några av alla sätt man kan servera potatis på.

Potatisens dag instiftades av Potatisakademien i hopp om att alla ska fira potatisen genom att äta potatis just denna dag. Denna högtid infaller den 26 oktober.

Minestrone
Shepherd's pie
Jansons frestelse
Potatisgratäng
Pyttipanna de lux
Dillstuvad potatis och isterband
Pumpasoppa
Ugnspannkaka med potatis och fläsk
Wasabimos
Potatissallad
Isterbandspytt
Bakad potatis
Kryddiga pommes frites
Bakad potatis med räkor och dill
Whiskyglaserad kyckling med pommes frites
Pyttipanna
Rårakor
Spansk omelett
Provencalsk lammgryta
Bakad potatis med rostbiff och färskriven pepparrot
Ungersk gulasch
Bakad potatis med parmesan och basturökt skinka
Sjömansbiff
Perfekt klyftpotatis
BBQ-gnuggad kyckling med klyftpotatis
Sabinas fiskgratäng
Rotmos
Hasselbackspotatis
Potatisbullar
Bakad potatis med fetaost och rökt skinka