Potatis

Potatisen (Solanum tuberosum) är en älskad knöl, och få ingredienser är så flexibla som just potatisen. Den hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis, namnet till trots. Dess verkliga uppsving i popularitet kom först när vi lärde oss göra brännvin på potatis på 1800-talet, och då ska man hålla i minnet att den använts som stapelföda i Peru sedan 8 000 fvt. Sedan dess har vi lärt oss använda potatisen på mer näringsriktiga sätt, och nedan presenterar vi några av alla sätt man kan servera potatis på.

Potatisens dag instiftades av Potatisakademien i hopp om att alla ska fira potatisen genom att äta potatis just denna dag. Denna högtid infaller den 26 oktober.

Wasabimos
Sjömansbiff
Kryddiga pommes frites
Provencalsk lammgryta
Bakad potatis med räkor och dill
Shepherd's pie
Ungersk gulasch
Potatissallad
Pyttipanna
Ugnspannkaka med potatis och fläsk
Whiskyglaserad kyckling med pommes frites
Bakad potatis
Rotmos
Pyttipanna de lux
Isterbandspytt
Pumpasoppa
Hasselbackspotatis
Bakad potatis med fetaost och rökt skinka
BBQ-gnuggad kyckling med klyftpotatis
Minestrone
Jansons frestelse
Bakad potatis med rostbiff och färskriven pepparrot
Potatisgratäng
Sabinas fiskgratäng
Potatisbullar
Bakad potatis med parmesan och basturökt skinka
Rårakor
Dillstuvad potatis och isterband
Spansk omelett
Perfekt klyftpotatis