Potatis

Potatisen (Solanum tuberosum) är en älskad knöl, och få ingredienser är så flexibla som just potatisen. Den hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis, namnet till trots. Dess verkliga uppsving i popularitet kom först när vi lärde oss göra brännvin på potatis på 1800-talet, och då ska man hålla i minnet att den använts som stapelföda i Peru sedan 8 000 fvt. Sedan dess har vi lärt oss använda potatisen på mer näringsriktiga sätt, och nedan presenterar vi några av alla sätt man kan servera potatis på.

Potatisens dag instiftades av Potatisakademien i hopp om att alla ska fira potatisen genom att äta potatis just denna dag. Denna högtid infaller den 26 oktober.

Pumpasoppa
Bakad potatis med rostbiff och färskriven pepparrot
Bakad potatis med räkor och dill
BBQ-gnuggad kyckling med klyftpotatis
Bakad potatis med parmesan och basturökt skinka
Sabinas fiskgratäng
Rårakor
Perfekt klyftpotatis
Potatissallad
Whiskyglaserad kyckling med pommes frites
Jansons frestelse
Bakad potatis
Spansk omelett
Pyttipanna de lux
Dillstuvad potatis och isterband
Sjömansbiff
Shepherd's pie
Bakad potatis med fetaost och rökt skinka
Ungersk gulasch
Provencalsk lammgryta
Kryddiga pommes frites
Ugnspannkaka med potatis och fläsk
Isterbandspytt
Potatisgratäng
Wasabimos
Potatisbullar
Rotmos
Minestrone
Pyttipanna
Hasselbackspotatis