Potatis

Potatisen (Solanum tuberosum) är en älskad knöl, och få ingredienser är så flexibla som just potatisen. Den hör till samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak. Däremot är den inte släkt med sötpotatis, namnet till trots. Dess verkliga uppsving i popularitet kom först när vi lärde oss göra brännvin på potatis på 1800-talet, och då ska man hålla i minnet att den använts som stapelföda i Peru sedan 8 000 fvt. Sedan dess har vi lärt oss använda potatisen på mer näringsriktiga sätt, och nedan presenterar vi några av alla sätt man kan servera potatis på.

Potatisens dag instiftades av Potatisakademien i hopp om att alla ska fira potatisen genom att äta potatis just denna dag. Denna högtid infaller den 26 oktober.

Pyttipanna
Ungersk gulasch
Rårakor
Whiskyglaserad kyckling med pommes frites
Pyttipanna de lux
Perfekt klyftpotatis
Dillstuvad potatis och isterband
Spansk omelett
Potatissallad
Sabinas fiskgratäng
Isterbandspytt
Provencalsk lammgryta
Potatisgratäng
Bakad potatis med rostbiff och färskriven pepparrot
Jansons frestelse
BBQ-gnuggad kyckling med klyftpotatis
Bakad potatis
Bakad potatis med parmesan och basturökt skinka
Potatisbullar
Pumpasoppa
Shepherd's pie
Bakad potatis med fetaost och rökt skinka
Rotmos
Sjömansbiff
Bakad potatis med räkor och dill
Wasabimos
Kryddiga pommes frites
Ugnspannkaka med potatis och fläsk