Äpplen

Den 25 september är det äpplets dag, en relativt nyinstiftad som har instiftats av Riksförbundet Svensk Trädgård för att sätta fokus på denna vackra, goda, och väldoftande delikatess som är så lätt att glömma bort. Och äpplet förtjänar verkligen inte att glömmas bort, för inte nog med att få saker kan mäta sig med att plocka ett äpple från ett träd och få en veritabel smakexplosion när du sätter tänderna i det.
Vill du inte äta eller använda frukten direkt, konservera och njut hela vintern. Det behöver inte vara svårt, om du inte har en råsaftcentrifug kan du göra äppelmust med inte mycket mer än en stor glasburk och tålamod. Saft, mos, must, till och med likör – spendera en helgdag med äpplen och du kan njuta av dem i flera månader framöver.
Innan du kastar dig över alla godsaker som äpplen kan användas till vill vi komma med en liten uppmaning – om du inte har tillgång till egna äpplen, köp svenska äpplen. Inte bara för att främja våra svenska äppelodlare utan för att de brukar smaka mer och vara godare än utländska tack vare vår sommarsol och att de inte behöver fraktas lika långt.
Rönnbär- och äpplemarmelad
Tropisk äppelröra
Äppellikör
Äppelmos
Äppelpaj
Vaniljbullar med äpple och mandel
Toscaäpplen
Kanelbullar i långpanna med äpple
Rönnbärsketchup
Rödbetsbiffar
Saffransäppelkaka
Rödbetssallad
Cheesecake med äpplen på kanelhavrebotten
Våfflor med kaneldoppade äpplen
Potatissallad
Päppelmos
Paj med havresmul och gröna äpplen
Äppelsaft med kanel
Pannkaka med äpple
Äppelchips
Äppelmust
Fruktjuice med morot och ingefära
Gammaldags äppelkaka
Smördegsrosor
Limesmoothie
Ungersk gulasch
Snabb ostkaka med äpple och vanilj
Grötmos
Kompott med äpple och rabarber