Cheesecake

Här i Sverige kan det bli lite av en tankevurpa med cheesecake eftersom den mest logiska översättningen skulle bli ostkaka. Den korrekta översättningen är egentligen ”osttårta” men i stället brukar bakverket antingen kallas antingen för amerikansk ostkaka eller så struntar vi helt enkelt i att översätta och säger cheesecake. När det blir trassligt, försök hålla det enkelt.

När cheesecake kommer på tal tänker nog de flesta på en New York Cheesecake, men bakverket är så mycket mer än så. Redan innan vi kommer till det där med smaksättning finns det två olika typer av cheesecake – bakad och färsk. Den bakade tillagas i ugn, medan den färska aldrig gräddas utan i stället använder gelatin och placeras svalt tills den ska serveras. Man skulle kunna argumentera att det finns en tredje variant, fryst cheesecake som för tankarna till glasstårta, men det brukar vanligtvis bara vara en färsk som man har stoppat in i frysen.

Sedan var det det där med smaksättningen, och där upptäcker man snabbt att det går att göra cheesecake med nästan vad som helst. Det bästa du kan göra är att testa att göra ett par olika varianter så att du kommer på snitsen, sedan är det bara att börja experimentera. Som du ser på våran dekonstruerade cheesecake behöver det inte ens vara en kaka.

Cheesekakens ”spretighet” speglas på ett närmast underhållande sätt även i dess namn, för det som kallas amerikansk cheesecake har visserligen tagit omvägen via USA men kommer ursprungligen från Italien, Frankrike… eller Tyskland.

Rulla till toppen