Färskpasta

Färskpasta spelar i en klass för sig om man jämför det med den gamla tråkiga torrpastan, men det brukar kunna vara ganska stökigt och tidskrävande att tillverka egen färskpasta. Här har vi dock använt oss av Philips färskpastamaskin PastaMaker för ändamålet och recepten är anpassade för just denna maskin, men de kan mycket väl gå att använda både till liknande maskiner eller om du föredrar att göra den för hand tillsammans med en handdriven ”pastamangel”.

Philips PastaMaker använder medföljande specialmått för vikt och volym. Dessa recept är dock avsedda att använda med vanliga standardmått, så strunta med andra ord i de specialmått som medföljer maskinen och använd dina vanliga i stället.

 

Säg pasta och de flesta tänker Italien, det var faktiskt år 2004 som pasta passerade marmor som Italiens största exportprodukt, och det har funnits pasta i medelhavsområdet sedan antiken. Som med de flesta andra maträtter är dock ursprunget omtvistat. Kina hävdar att de uppfann pasta ungefär 2000 fvt och att Marco Polo tog med sig maträtten till Europa. Ett annat bud kommer från perserna som hävdar att den sasanidiske kungen Khosrau I uppfann pasta. Vi lär aldrig få veta hur det egentligen gick till, och nu finns olika former av pasta på de flesta platser i världen.

Rulla till toppen