Choklad

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Chokladbollar för vuxna
Chokladpannacotta
Farmors chokladkakor
Mocca-cheesecake
Kladdkaka med gojs
Lemoncurdfylld chokladpralin
Chokladtryffel
Chokladbullar
Chokladkaka med marängtäcke
Brownies
Kärleksmums
Bananchokladsmoothie
Hasselnötscrème
Chocolate chip cookies
Chokladmousse
Cheesecake med ananas och choklad
Bärfröjd
Apelsinchokladsmoothie
Smördegsgömma med färsk frukt och choklad
Kokosbollar
Våfflor med aroniakvarg
Apelsinchokladmousse med banankräm
Bananchokladbollar
Muffins med en twist
Limefudge
Chokladbollar
Apelsinchokladmuffins
Mandelmassekakor med choklad och lime
Pannkaka med choklad och citron
Sval chokladsmoothie
Lussekatter
Chokladcheesecake
Kladdkaka med kaffe och whisky
Kycklingpaj med molesås
Apelsinmoussetårta
Modern radiokaka
Smooth Road
Mörk chokladmousse med whisky
Saffranskladdkaka
Kladdkaka med mörk choklad och whisky
Rocky Road
Baconpraliner
Ischoklad
Chokladcheesecake med jordgubbar
Proteinpannkakor
Kladdkaka med jordgubbar
Knäck
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Smördegsrutor
Chokladmuffins
Fyllda pepparkakor
Sockerkaka med choklad
Chokladfondant med whisky
Kladdkaka med After Eight
Vinbärsfudge