Choklad

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Kladdkaka med jordgubbar
Baconpraliner
Smördegsrutor
Chocolate chip cookies
Chokladcheesecake
Smooth Road
Ischoklad
Våfflor med aroniakvarg
Bärfröjd
Mocca-cheesecake
Chokladbollar för vuxna
Brownies
Lussekatter
Apelsinchokladmousse med banankräm
Muffins med en twist
Chokladbullar
Pannkaka med choklad och citron
Smördegsgömma med färsk frukt och choklad
Hasselnötscrème
Cheesecake med ananas och choklad
Chokladtryffel
Limefudge
Apelsinchokladsmoothie
Rocky Road
Vinbärsfudge
Proteinpannkakor
Kladdkaka med gojs
Farmors chokladkakor
Kladdkaka med After Eight
Chokladmousse
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Fyllda pepparkakor
Kycklingpaj med molesås
Sockerkaka med choklad
Chokladpannacotta
Lemoncurdfylld chokladpralin
Sval chokladsmoothie
Bananchokladbollar
Modern radiokaka
Kladdkaka med kaffe och whisky
Apelsinmoussetårta
Saffranskladdkaka
Chokladmuffins
Kokosbollar
Mörk chokladmousse med whisky
Chokladfondant med whisky
Knäck
Chokladkaka med marängtäcke
Mandelmassekakor med choklad och lime
Chokladcheesecake med jordgubbar
Bananchokladsmoothie
Kladdkaka med mörk choklad och whisky