Choklad

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Chokladbullar
Chokladmuffins
Kladdkaka med mörk choklad och whisky
Chokladcheesecake med jordgubbar
Chokladfondant med whisky
Ischoklad
Kladdkaka med kaffe och whisky
Smooth Road
Apelsinmoussetårta
Bärfröjd
Apelsinchokladsmoothie
Kladdkaka med gojs
Rocky Road
Bananchokladsmoothie
Minkyssar
Chokladmousse
Sval chokladsmoothie
Cheesecake med ananas och choklad
Chokladpannacotta
Mocca-cheesecake
Pannkaka med choklad och citron
Bananchokladbollar
Hasselnötscrème
Chokladcheesecake
Chokladbollar
Kladdkaka med After Eight
Kladdkaka med jordgubbar
Kycklingpaj med molesås
Knäck
Kärleksmums
Smördegsgömma med färsk frukt och choklad
Apelsinchokladmuffins
Sockerkaka med choklad
Apelsinchokladmousse med banankräm
Limefudge
Mörk chokladmousse med whisky
Baconpraliner
Fyllda pepparkakor
Lemoncurdfylld chokladpralin
Farmors chokladkakor
Chokladtryffel
Brownies
Vinbärsfudge
Proteinpannkakor
Smördegsrutor
Chokladkaka med marängtäcke
Chokladbollar för vuxna
Saffranskladdkaka
Modern radiokaka
Mandelmassekakor med choklad och lime
Kokosbollar
Muffins med en twist
Lussekatter
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Våfflor med aroniakvarg
Chocolate chip cookies