Choklad

Kakaobönan tros ha använts i åtminstone 2 500 år men det var inte förrän på 1500-talet den kom till Europa, med Columbus, och det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan det första pulvret kunde framställas. Därefter tog det ytterligare många år innan den första chokladkakan kunde tillverkas. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,8kg choklad per person och år, att jämföra med världsledande Schweiz som nästan äter den dubbla mängden, 10,14kg per person och år.

Choklad är en användbar ingrediens både i mat som krydda och i bakverk eller som garnering. Den choklad jag vanligtvis använder är mörk, nästintill bitter i smaken eftersom jag inte är så förtjust i sött men givetvis byter du till den choklad du föredrar.

Sockerkaka med choklad
Kladdkaka med kaffe och whisky
Apelsinchokladmuffins
Kladdkaka med gojs
Farmors chokladkakor
Lussekatter
Smördegsgömma med färsk frukt och choklad
Chokladcheesecake
Hasselnötscrème
Sval chokladsmoothie
Chokladbullar
Chokladmousse
Kokosbollar
Våfflor med aroniakvarg
Mandelmassekakor med choklad och lime
Vinbärsfudge
Chokladfondant med whisky
Apelsinmoussetårta
Chokladcheesecake med jordgubbar
Cheesecake med ananas och choklad
Kycklingpaj med molesås
Baconpraliner
Modern radiokaka
Chokladbollar för vuxna
Apelsinchokladmousse med banankräm
Smooth Road
Lemoncurdfylld chokladpralin
Muffins med en twist
Kärleksmums
Knäck
Kladdkaka med jordgubbar
Saffranskladdkaka
Chokladpannacotta
Kladdkaka med mörk choklad och whisky
Pannkaka med choklad och citron
Mocca-cheesecake
Kladdkaka med After Eight
Apelsinchokladsmoothie
Chocolate chip cookies
Chokladbollar
Chokladmuffins
Fyllda pepparkakor
Brownies
Minkyssar
Ischoklad
Microbanan med choklad och minimarshmallows
Bananchokladsmoothie
Proteinpannkakor
Smördegsrutor
Rocky Road
Mörk chokladmousse med whisky
Chokladkaka med marängtäcke
Chokladtryffel
Limefudge
Bananchokladbollar
Bärfröjd