Julbord är en förträfflig uppfinning där man kan äta av det man tycker om och hoppa över det man är mindre förtjust i. Det brukar finnas så pass mycket mat att det omöjligt går att äta av allt ändå, även om några tappra själar alltid försöker. Om man ska vara riktigt traditionell följer man en viss turordning:

Första turen omfattar sillar, gubbröra och strömming.
Andra turen tar man gravad lax, rökt fisk, ål, aladåb, böckling och räkor.
Tredje turen är det dags för leverpastej, julskinka, kallskuret och syltor.
Fjärde turen blir mastig med Jansons frestelse, laxpudding, stekt fläsk, frikadeller, korvar, revbensspjäll och annat småvarmt.
Femte turen avslutar man med ost, kex, fruktsallad, bärkompott, ingefärspäron, ris á la Malta, klenäter, spettekaka och risgrynsgröt.

Dryckesförslag till allt detta mastiga är förstås svårt, det beror helt på vad som för tillfället ligger på tallriken men must, lättöl eller en julöl är aldrig helt fel. Även svagdricka fungerar till det mesta. Ett glas vatten vid sidan är väldigt gott för att rensa smaklökarna lite emellan varven. Sedan är det bara att göra sitt bästa!

Julmat

Julbröd

Juldrycker

Efterrätter

Julkaffe

Julgodis