Midsommar är en av våra mest älskade högtider, enbart julafton kommer i närheten av att vara lika uppskattad och omhuldad. I vanlig ordning firar vi i Sverige aftonen, till skillnad från resten av Europa som tenderar att fira midsommardagen, juldagen och påskdagen.

Mycket av våra folkliga traditioner är kopplade till traditioner från 13- och 1400-talet. Eventuella förkristna kopplingar är och förblir rent spekulativa, några säkra belägg för det finns inte. Det vi däremot vet är att midsommarstången, som också kallas majstång, inte är en fallossymbol som många tror utan en kristen symbol då tidpunkten för midsommar sammanfaller med Johannes Döparens födelsedag den 24 juni. Den anknytningen har dock blivit mer och mer bortglömd, särskilt efter 1953 då det bestämdes att midsommarafton alltid skulle firas en fredag för att bättre passa in i arbetsveckan.

Idéerna om att midsommarstången skulle efterlikna en fallossymbol härrör främst från Freud. Det är lite ironiskt att midsommar förknippas så starkt med den svenska identiteten, då det i stort liknar de majfester som firas vid ungefär samma tid runt om på kontinenten.