Sommar och (förhoppningsvis) varmt, då är det få saker som smakar så gott som en smoothie. Det är en kall dryck som brukar kunna vara ganska söt, men det beror helt och hållet på vilka bär och frukt du väljer att använda. En smoothie har vissa likheter med en milkshake, men i stället för att innehålla glass eller mjölk som milkshaken brukar smoothien antingen ha yoghurt eller, om du vill göra den mer lågkalori och/eller mer läskande enbart krossad is. Om du dessutom redan från början använder frysta bär får du en riktigt kylslagen sommarkreation som är riktigt smakrik. En fördel med smoothies är att det är lätta att göra väldigt nyttiga. Använd mycket frukt och bär vilket i sig är nyttigt, och vill du dessutom hålla ner mängden kalorier väljer du bort yoghurt och använder enbart krossad is. 

En smoothie görs enklast i en mixer där det övergripande förfarandet är att kasta ner alla ingredienser och sedan köra tills allt är en slät dryck, men se till att mixern klarar av uppgiften – är mixern för svag kan den få problem att krossa isen effektivt, och om själva blandaren är gjort av gammal eller tunn plast finns risken att den spricker eller fullständigt går sönder när isbitarna bearbetas.

 Här i Sverige har vi i all enkelthet valt att, i likhet med milkshake, använda det engelska ordet som syftar på att det brukar vara en väldigt slät dryck som inte brukar innehålla några bitar av vare sig frukt eller något annat. I en del länder har man dock hittat på egna ord, så om du är i Italien kan du beställa en ”frullato di frutta” eller ”frullato”, eller en ”smuti” i Slovenien. Om du inte vill riskera att allvarligt stuka tungan gör du däremot bäst i att peka på en bild om du vill beställa en smoothie i Wales (”smwythyn”) eller i Ungern (”gyümölcsturmix”).