Det finns olika inställningar till det där att ha en massa olika maskiner och specialiserad utrustning i köket. Somliga skulle knappt kunna göra en smörgås om strömmen gick, medan andra är fullständigt tillfreds med en kastrull och en träslev och tycker att det räcker med det. Egentligen är ingen åsikt mer rätt än den andra utan det mesta handlar om den personliga inställningen.

En aspekt som däremot ofta faller bort i resonemangen kring prylars vara eller inte vara, det är att många stannar vid inställningen att ”det klarar jag mig utan” eller ”det där kan jag göra ändå”. Det som brukar glömmas bort är enkelhet. Det handlar inte om huruvida man kan göra något utan en maskin, utan hur lätt det är att göra något.

Det är inga problem att ta en kastrull och koka ris så länge man håller koll på värmen och koktiden, men med en riskokare blandar du vatten och ris, trycker på en knapp, och riset blir färdigt utan att du behöver bry dig om tid eller hur varmt det är. Dessutom, när riset är klart slår riskokaren över till varmhållningsläge med ett klonkande ljud varvid riset håller sig varmt tills det är dags att äta, en funktion som knappast finns med en kastrull. Det är samma resonemang med en soppmaskin, det är enklare att bara ha ner ingredienserna i en maskin, trycka på ett par knappar och vänta tills den säger pip när soppan är färdig, än att börja laga soppa på spisen.

Säga vad man vill om maskiner i köket, i de absolut flesta fall gör de saker och ting lättare i köket, och om något är lätt ökar chanserna att man gör det igen.

 

I den här avdelningen av SvenskaRecept.se ska vi titta lite närmare på en del av de apparater som vi använder oss av, berätta om dem och hur vi använder dem, och självklart även visa recept som du kan använda till maskinerna.


Airfryer

En Airfryer är inte en Actifry, har jag fått lära mig. Actifry är Telfals patenterade teknik, Airfryer är ett samlingsnamn ...
Läs Mer …

Dehydrator

En dehydrator är egentligen ett bokstavsrikt sätt att säga tork, för det är precis vad detta är - en manick ...
Läs Mer …

PastaMaker

Pasta är i sin enklaste form något extremt simpelt, nämligen något torrt som ligger i en kartong i skafferiet och ...
Läs Mer …

Glassmaskin

En varm sommardag fick vi för oss att införskaffa en glassmaskin, för tänk så många goda glassar vi kanske skulle ...
Läs Mer …

Bakmaskin

Den blev årets julklapp 1988 och det har legat något av ett löjets skimmer över bakmaskinen ända sedan dess, vilket ...
Läs Mer …

Actifry

Pommes i ugnen blir oftast inte så roliga tycker jag. Antingen blir de stenhårda eller sladdriga, men väldigt sällan krispiga ...
Läs Mer …

Soupmaker

Om soppa är något du också tycker om men i likhet med mig inte gör så ofta som du skulle ...
Läs Mer …