Ost – mer än bara pålägg

Ost är gott och det finns mängder av olika sorter som går att använda till massor av saker. Några av de godaste ostarna har en odör som kan få näshåren att blekna och åter andra ostar har ett utseende som är minst sagt egendomligt. Man kan ha färskost i efterrätter, riven ost till texmexrätterna, Parmesan att strö över pastan, Västerbotten i paj, ostpanering, osttäcken – det finns nästintill en ost för varje tillfälle, så jag bestämde mig för att samla alla ostrecept på ett och samma ställe.

Ädelostsås

Ädelostsås

Den här ädelostsåsen är mild, det är inte helt uppenbart att det är ädelost i den. Lite sälta, lite speciell smak men absolut inte stark eller överväldigande. Den passar lika…

Broccoli- och ädelostpaj

Broccoli- och ädelostpaj

Broccolin är en tuffing som odlats under flera tusen år. Den är härdig även i Sverige och kan odlas i full sol, i fet och näringsrik jord. Broccolin är en…

Getostcrème

Getostcrème

Getostcreme är en god kräm på smakrik getost och len crème fraiche som passar till bland annat grillade maträtter, biffar eller rödbetor. Rödbetor och getost är en synnerligen underbar kombination…

Parmesankryddad färskost

Parmesankryddad färskost

Det är egentligen inte svårt att göra egen färskost, och om man planerar en kräftskiva är det extra roligt att kunna ställa fram hemmalagad färskost till det nybakade brödet. Men…

Lövbiffrullader med päron och ädelost

Lövbiffrullader med päron och ädelost

Päron och ädelost är en trevlig kombination, sött päron och salt ost fungerar i många sammanhang fast kanske vanligtvis ovanpå ett kex. Som ingrediens i matlagningen däremot är inte päronet…

Rödbetssallad

Rödbetssallad

När någon säger rödbetssallad är det svårt att inte tänka på det som serveras i korvkiosker, eller det man köper färdigt i plastburkar som varken har speciellt mycket smak eller…

Fetawrap med babyspenat och ärtskott

Fetawrap med babyspenat och ärtskott

Ärtskott blir väldigt fräscht och gott i en wrap. Tänk på att klippa bort lite av de lite sega stjälkarna så blir det lättare att bita av. Behåll bara de…

Broccoli- ädelostsoppa med morot

Broccoli- ädelostsoppa med morot

SoupMakern får verkligen slita med alla hårda morotsslantar och broccolin, men den grejar det riktigt bra. Det blir en helt slät, krämig soppa med tydlig smak av både ädelost och broccoli,…

Baconlindad kyckling

Baconlindade kycklingbröst med fetafyllning

Getost eller fetaost i kycklingbröstet borgar för fest. Du kan i stort sett välja vilken sorts ost du vill att fylla fickan med, ädelostar är aldrig fel. Se bara till att…

Rödbetor i ugn med honung, feta och valnötter

Rödbetor i ugn med honung, feta och valnötter

En förrättsklassiker som nästan inte kan gå fel. Om du inte vill använda fetaost går det bra med getost, Chevré eller Cabri Gatineau till exempel. Snåla inte med osten, 75g…

Fetaostkräm med basilika och chili

Fetaostkräm med basilika och chili

Att svänga ihop en fetaostkräm är synnerligen enkelt och ett tacksamt tillbehör till exempel stekt eller grillat kött med sin friskhet och lite hetta från chilin. Och jag kan inte…

Färskostfyllda kycklingbröst

Färskostfyllda kycklingbröst

Det måste inte vara krångligt att göra fyllda kycklingbröst. Det finns två tekniker man kan använda som jag kommit på hittills, antingen delar man brösten i plattare ”schnitzel-liknande” delar och…

Rulla till toppen