Ost är gott och det finns mängder av olika sorter som går att använda till massor av saker. Några av de godaste ostarna har en odör som kan få näshåren att blekna och åter andra ostar har ett utseende som är minst sagt egendomligt. Man kan ha färskost i efterrätter, riven ost till texmexrätterna, Parmesan att strö över pastan, Västerbotten i paj, ostpanering, osttäcken – det finns nästintill en ost för varje tillfälle, så jag bestämde mig för att samla alla ostrecept på ett och samma ställe.

Kasslerpaj

Kasslerpaj

Kassler och västerbottenost passar grymt bra ihop. Båda har rikligt mycket smak och de komplementerar varandra på ett sätt som gör den här pajen svår att sluta äta av. Pensla…

Laxbåt

Laxbåt

Lax, kräftor och västerbottenost fungerar alldeles utmärkt ihop har jag upptäckt. Antagligen skulle kräftstjärtarna kunna bytas ut mot räkor om man vill det, eller något annat skaldjur. Osten däremot är…

Pasta med ädelost och broccoli

Pasta med ädelost och broccoli

Ädelost och broccoli är en kombination som är svårslagen, även i pastasås. Om man använder en stark ädelost kan den bli lite frän men grädden ger såsen en fylligare, rundare smak. Om…

Exotisk Kassler

Exotisk Kassler

Kassler är mycket användbart, smakrikt och lätt att tillaga. Det är ju redan rökt, så det enda det behöver är en lätt stekning för lite yta så är det i…

Västerbottenostpaj

Västerbottenostpaj

Kärt barn har många namn, men ska man tro Norrmejerier, som saluför osten i fråga, heter pajen just Västerbottenostpaj och inget annat, även om du på nätet kommer att hitta…

Färskostfyllda kycklingbröst

Färskostfyllda kycklingbröst

Det måste inte vara krångligt att göra fyllda kycklingbröst. Det finns två tekniker man kan använda som jag kommit på hittills, antingen delar man brösten i plattare ”schnitzel-liknande” delar och…

Rödbetssallad

Rödbetssallad

När någon säger rödbetssallad är det svårt att inte tänka på det som serveras i korvkiosker, eller det man köper färdigt i plastburkar som varken har speciellt mycket smak eller…

Västerbottenjärpar

Västerbottenjärpar

Man kan nästan inte misslyckas om man använder Västerbottenost, vill jag minnas att jag sa innan jag började experimentet. Det är nära nog sant, det finns lite fallgropar men väldigt…

Ugnslax med getost och crème fraiche

Ugnslax med getost och crème fraiche

Lax är både gott och nyttigt, dessutom går det fort att göra. Medan riskokaren gör sitt jobb blir laxen klar i ugnen, maten kan vara klar på 20 minuter om…

Tomatsoppa med fetaost och basilika

Tomatsoppa med fetaost och basilika

Snabblagad, lätt lunchrätt med basilika, fetaost, vitlök och tomater. Det går alldeles utmärkt att byta fetaosten mot parmesan, lägga till avokado i soppan och mixa ner spenat om man vill…

Fetawrap med babyspenat och ärtskott

Fetawrap med babyspenat och ärtskott

Ärtskott blir väldigt fräscht och gott i en wrap. Tänk på att klippa bort lite av de lite sega stjälkarna så blir det lättare att bita av. Behåll bara de…

Bönsoppa med getost

Bönsoppa med getost

Den milda och lite krämiga borlottibönan gör sig utmärkt i soppa. Fast det riktiga lyftet får soppan först när man smulat ner getosten, eller fetaosten om man föredrar det. Osten…