Ost är gott och det finns mängder av olika sorter som går att använda till massor av saker. Några av de godaste ostarna har en odör som kan få näshåren att blekna och åter andra ostar har ett utseende som är minst sagt egendomligt. Man kan ha färskost i efterrätter, riven ost till texmexrätterna, Parmesan att strö över pastan, Västerbotten i paj, ostpanering, osttäcken – det finns nästintill en ost för varje tillfälle, så jag bestämde mig för att samla alla ostrecept på ett och samma ställe.

Broccoli- ädelostsoppa med morot

Broccoli- ädelostsoppa med morot

SoupMakern får verkligen slita med alla hårda morotsslantar och broccolin, men den grejar det riktigt bra. Det blir en helt slät, krämig soppa med tydlig smak av både ädelost och broccoli,…

Bönsoppa med getost

Bönsoppa med getost

Den milda och lite krämiga borlottibönan gör sig utmärkt i soppa. Fast det riktiga lyftet får soppan först när man smulat ner getosten, eller fetaosten om man föredrar det. Osten…

Rödbetor i ugn med honung, feta och valnötter

Rödbetor i ugn med honung, feta och valnötter

En förrättsklassiker som nästan inte kan gå fel. Om du inte vill använda fetaost går det bra med getost, Chevré eller Cabri Gatineau till exempel. Snåla inte med osten, 75g…

Baconlindad kyckling

Baconlindade kycklingbröst med fetafyllning

Getost eller fetaost i kycklingbröstet borgar för fest. Du kan i stort sett välja vilken sorts ost du vill att fylla fickan med, ädelostar är aldrig fel. Se bara till att…

Rödbetssallad

Rödbetssallad

När någon säger rödbetssallad är det svårt att inte tänka på det som serveras i korvkiosker, eller det man köper färdigt i plastburkar som varken har speciellt mycket smak eller…

Melonsallad med fetaost

Melonsallad med fetaost

Frukt är gott i mat, om man vet hur man ska kombinera. Sött kontrasterar fint mot rätt sälta, färgerna blir fantastiska och det är fullt med nyttigheter. Receptet kommer från…

Snabb ädelostsås

Snabb ädelostsås

I det här receptet la jag ner steka kycklingbitar i ädelostsåsen och blandade hela kalaset med nykokt pasta, och vips har vi ett snabblagat recept på pasta med ädelostsås. Om…

Fyllda pepparkakor

Fyllda pepparkakor

Pepparkakor klarar sig alldeles utmärkt på egen hand eftersom det är en smakrik kaka oavsett om du väljer att köpa dem färdiga eller satsar på hembakade pepparkakor. I konditorer brukar…

Ädelostsås

Ädelostsås

Den här ädelostsåsen är mild, det är inte helt uppenbart att det är ädelost i den. Lite sälta, lite speciell smak men absolut inte stark eller överväldigande. Den passar lika…

Tomatsallad med feta och basilika

Tomatsallad med feta och basilika

En god tomatsallad är både en ögonfröjd och väldigt gott, och det är inte svårt att svänga ihop medan man väntar på något annat i köket. Lägg på fetaosten sist…

Västerbottenostpaj

Västerbottenostpaj

Kärt barn har många namn, men ska man tro Norrmejerier, som saluför osten i fråga, heter pajen just Västerbottenostpaj och inget annat, även om du på nätet kommer att hitta…

Piccata Milanese – ostpanerad schnitzel med tomatsås

Piccata Milanese – ostpanerad schnitzel med tomatsås

Piccatan är en klassisk italiensk maträtt som inte är särskilt svår att göra, men som ser lyxigt god ut. Den ostpanerade schnitzeln kan serveras med tomatsås, rostade rotfrukter, polenta eller…