Ost – mer än bara pålägg

Ost är gott och det finns mängder av olika sorter som går att använda till massor av saker. Några av de godaste ostarna har en odör som kan få näshåren att blekna och åter andra ostar har ett utseende som är minst sagt egendomligt. Man kan ha färskost i efterrätter, riven ost till texmexrätterna, Parmesan att strö över pastan, Västerbotten i paj, ostpanering, osttäcken – det finns nästintill en ost för varje tillfälle, så jag bestämde mig för att samla alla ostrecept på ett och samma ställe.

Ädelostsås

Ädelostsås

Den här ädelostsåsen är mild, det är inte helt uppenbart att det är ädelost i den. Lite sälta, lite speciell smak men absolut inte stark eller överväldigande. Den passar lika…

Minipaj

Minipajer

Munsbitspajerna gräddas i en minimuffinsplåt där varje fördjupning rymmer 1 1/2 msk. Folieformar, typ mazarin, kan också användas, men är i största laget. Vad man väljer att fylla sina minipajer

Västerbottenostpaj

Västerbottenostpaj

Kärt barn har många namn, men ska man tro Norrmejerier, som saluför osten i fråga, heter pajen just Västerbottenostpaj och inget annat, även om du på nätet kommer att hitta…

Rödbetor i ugn med honung, feta och valnötter

Rödbetor i ugn med honung, feta och valnötter

En förrättsklassiker som nästan inte kan gå fel. Om du inte vill använda fetaost går det bra med getost, Chevré eller Cabri Gatineau till exempel. Snåla inte med osten, 75g…

Pasta med kyckling, basilika och feta

Pasta med kyckling, basilika och feta

Färskpasta går mycket fort att koka, så har du en deg i kylen och en pastamaskin med tagliatelleinsats kan du ha lunch eller middag på ett kick. Det finns också…

Västerbottenjärpar

Västerbottenjärpar

Man kan nästan inte misslyckas om man använder Västerbottenost, vill jag minnas att jag sa innan jag började experimentet. Det är nära nog sant, det finns lite fallgropar men väldigt…

Pasta med ädelost och broccoli

Pasta med ädelost och broccoli

Ädelost och broccoli är en kombination som är svårslagen, även i pastasås. Om man använder en stark ädelost kan den bli lite frän men grädden ger såsen en fylligare, rundare smak. Om…

Rödbetssallad

Rödbetssallad

När någon säger rödbetssallad är det svårt att inte tänka på det som serveras i korvkiosker, eller det man köper färdigt i plastburkar som varken har speciellt mycket smak eller…

Bakad potatis med fetaost och rökt skinka

Bakad potatis med fetaost och rökt skinka

Ibland har man tur när man botaniserar i delikatessdisken, den lokala handlaren hade Jokkmokkskinka hemma. Det är inte den billigaste skinkan man kan köpa, men å andra sidan kan den…

Melonsallad med fetaost

Melonsallad med fetaost

Frukt är gott i mat, om man vet hur man ska kombinera. Sött kontrasterar fint mot rätt sälta, färgerna blir fantastiska och det är fullt med nyttigheter. Receptet kommer från…

Tomatsallad med feta och basilika

Tomatsallad med feta och basilika

En god tomatsallad är både en ögonfröjd och väldigt gott, och det är inte svårt att svänga ihop medan man väntar på något annat i köket. Lägg på fetaosten sist…

Parmesankryddad färskost

Parmesankryddad färskost

Det är egentligen inte svårt att göra egen färskost, och om man planerar en kräftskiva är det extra roligt att kunna ställa fram hemmalagad färskost till det nybakade brödet. Men…

Rulla till toppen