Risotto gör jag oftast genom att börja följa receptet på förpackningen och sedan spåra ur någonstans halvvägs igenom tillagningen. Så även denna gång. Jag tyckte helt enkelt det såg så färglöst och ledsamt ut att det måste gå att göra något mer, få till lite färg. Resultatet blev väldigt trevligt och det passade väldigt bra till lättgrillad tonfisk. Vinförslag systembolagets nummer 5798, Couvent de Jacobins.

Risotto görs i stort sett på samma sätt oavsett vilken smaksättning man väljer.
Persiljerisotto
Risotto görs i stort sett på samma sätt oavsett vilken smaksättning man väljer.
Portioner Tillagningstid
4portioner 45min
Portioner
4portioner
Tillagningstid
45min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Värm buljongen i en kastrull för sig.
  2. Fräs den hackade schalottenlöken på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Den ska inte få färg.
  3. Tillsätt riset och höj värmen lite. Det ska blanda sig ordentligt, och riset knäpper. Efter någon minut knäpper det lite mindre och börjar bli torrt, då är det dags att hälla i vinet. Låt det koka bort under omrörning.
  4. Tillsätt buljongen, först en 3-4 dl och därefter 1 dl i taget allt eftersom riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta, sänk värmen om det kokar för våldsamt.
  5. Fortsätt röra om och tillsätta en skopa buljong i taget tills buljongen är slut eller riset börjar bli klart. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar åtminstone 20 minuter. Släng i en hel förpackning fryst persilja mot slutet av kokningen.
  6. Ta av riset från värmen när det är klart och vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.
  7. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.