Apelsin och pepparkaka, finns det något juligare? Det är faktiskt fullt möjligt att äta den här makalösa skapelsen även vid andra tillfällen än jul. Tänk på att söta apelsiner ger en sötare cheesecake medan sura apelsiner kan behöva ännu mer socker än det redan är i receptet för att det inte ska bli för surt. Är du osäker så smaka lite på apelsinerna innan du använder dem, så du vet om det är sura eller söta frukter du hanterar.

Eftersom det är väldigt olika storlek och saftmängd i olika apelsiner har jag angett mängd saft snarare än antal apelsiner. För mig krävdes det 4 blodapelsiner, 3 till bakningen och en till garneringen.

Det är blodapelsinen som bidrar med den charmiga färgen som kommer att få alla att tro att du gjort en cheesecake på jordgubbar eller hallon. Det är garanterat ingen som tänker ”åh mums apelsin!” när de ser en rosaröd cheesecake!

Tramset att kalla blodapelsin för röd apelsin tänker jag inte ens kommentera ytterligare.

Blodapelsin, inte det första man tänker när man ser en rosaröd efterrätt.

Blodapelsincheesecake med pepparkaka

Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 6 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Botten

Fyllning

  • 6 st gelatinblad
  • 200 g färskost
  • 3 dl gräddfil
  • 2,5 dl florsocker
  • 3 dl apelsinsaft + skalet från 1 apelsin

Instruktioner

Botten

  • Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en bunke, använd en mortelstöt så går det snabbare.
  • Täck botten av en springform med löstagbar kant ca 20 cm i diameter (för 6 port) med bakplåtspapper.
  • Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och ställ kallt.

Fyllning

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skölj apelsinerna. Riv skalet av den ena. Kläm ur saft tills du har 3 dl sammanlagt.
  • Blanda ost, gräddfil, socker skal och 1 dl apelsinsaft till en jämn smet.
  • Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i de 2 dl apelsinsaft som är kvar.
  • Rör ner gelatinblandningen i smeten och häll den försiktigt över kakbottnen.
  • Ställ kallt i en timme så att den stelnar ordentligt före servering.