Höstmat

Nu när sommaren definitivt är slut är det säsong för underbara råvaror som kålrot, blomkål, broccoli, morötter och potatis. Heta kryddor, långkok och mustiga grytor som värmer i höstrusket är förstås givet men också goda äppeldesserter i olika former. Rödbeta, rättika, persiljerot och givetvis pumpa är också aktuella i butikerna nu, och den äventyrliga kan kasta sig över kålrabbi, svartrot och kanske en persiljerot. Något som verkligen hör hösten till är alla svampar och bär man kan plocka nu och ett tag framöver.

Kalvstek

Kalvstek

Kalvstek med gräddsås är en klassisk husmansrätt som vanligtvis serverades…

Grön tomatmarmelad

Grön tomatmarmelad

När nu frosten börjar angripa på bred front och inte…

Pumpasoppa

Pumpasoppa

Butternutpumpan är söt, brandgul och väldigt näringsrikt. Den kallas också…

Kantarellpaj

Kantarellpaj

Minipajer är praktiska munsbitar som passar att servera vid kräftskivan,…

Kantarellsås

Kantarellsås

Kantarellen går i stort sett inte att förväxla med någon…

Äppelpaj

Äppelpaj

I äppeltider är det lika bra att passa på. Till…

Plommonchutney

Plommonchutney

Chutney kan vara en sötsyrlig och kryddig blandning, ibland är den en…

Aroniakola

Aroniakola

Aroniabuskar är ganska snygga trädgårdsbuskar som växer som om det…

Grönkålspesto

Grönkålspesto

Grönkål växer villigt och tål både kyla och dåligt väder.…

Burgundisk köttgryta

Burgundisk köttgryta

Den här rätten tillhör en av de klassiska rätterna när vi…

Rotmos

Rotmos

Rotmos, när säsongen är rätt, är en av de godaste…

Älgkalops med kantareller

Älgkalops med kantareller

Detta är en mustig kalops på vilt som kan så…

Rulla till toppen