Rönnbärslimpa

Rågbröd är både gott och mättande men om man vill att det ska smaka något annat än sädesslag får man ta till antingen kraftfulla kryddor som enbär, lingon eller som i det här fallet rönnbär. Tänk bara på att antingen plocka rönnbären efter att de har blivit frostbitna, eller så gör man det enkelt för sig och lägger bären i frysen ett par dagar. Anledningen till att bären behöver frysa på det ena eller det andra sättet är att det dämpar beskan i bären och göra dem lite sötare på naturlig väg utan att tillföra onödigt socker.

En limpa med riktigt svenska anor eftersom den innehåller så äktsvenska ingredienser som råg, vete och rönnbär.

Rönnbärslimpa

Måltid: Matbröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 3 timmar 40 minuter
Portioner 1 limpa
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 550 ml vatten lite varmare än fingervarmt
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk pulvermjölk
  • 300 g vetemjöl
  • 400 g grovt rågmjöl
  • 1,5 tsk torrjäst för matbröd
  • 100 g rönnbär Frysta

Instruktioner

  • Börja med att ta de djupfrysta rönnbären och tina dem i mikron, 3-4 minuter på full effekt. Mosa dem sedan ordentligt med en gaffel.
  • Blanda alla ingredienser i tur och ordning i bakmaskinen.
  • Välj meny 3 på bakmaskinen och tryck på start, alternativt ställ in timern och du vill ha brödet färdigt senare. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för fullkornsbröd.
  • När maskinen är klar med din limpa piper den. Ta ur visparna med det medföljande verktyget och låt limpan svalna under handduk innan du lägger den i påse, så slipper du kondens.

Rulla till toppen