Du vet hur det blir när man tar sig an en vattenmelon – alla blir kladdiga halvvägs upp till hårfästet, och det blir ett berg av melonskal till ingen nytta. Nu ska du få ett trick som löser bägge problemen. Skär upp melonen i lagom stora bitar och servera dem med gafflar så slipper folk bli kladdiga och gästerna tycker att du är hänsynsfull. Men det är bara halva sanningen. När du skär upp bitarna ser du till att det blir tillräckligt mycket kött kvar på skalbitarna så att du kan skalet till att göra en vattenmelonmarmelad. Allt som blir kvar av den stora vattenmelonen är det relativt tunna gröna ytterskalet, allt annat går att äta upp. Det är vad jag kallar miljövänligt, och gott.

Varför ska man kasta bort vattenmelonens skal när man kan göra en god marmelad av det.

Vattenmelonmarmelad

Måltid: Tillbehör
Kök: Irak
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g vattenmelonskal
  • 0,5 citron
  • 1 lime
  • 2 km kardemumma, mald
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 dl syltsocker

Instruktioner

  • Skär bort det gröna ytterskalet men spara så mycket du kan av det vita innerskalet. Se även till att spara en del av det röda köttet, så att du får ungefär lika mycket kött som vitt innerskal. Försök att undvika att få med några melonkärnor.
  • Finhacka melonskalet, lägg bitarna i en kastrull och häll i vatten så att det precis täcker melonbitarna. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter.
  • Riv skalet på hela limen och halva citronen och skrapa ner det i kastrullen tillsammans med kardemumma, honung, 2 teskedar pressad lime och 2 teskedar pressad citron. Låt sjuda i 20 minuter.
  • Om det behövs, använd en stavmixer för att få bort alla melonbitar. Häll ner syltsocker och låt sjuda i 5 minuter under omrörning.
  • Häll upp i glasburk och förvara kallt.