Låt korken flyga… eller inte

I morgon är det nyårsafton när alla möjliga tingestar far upp i luften, däribland korkar från flaskor med olika typer av mousserande innehåll. Men som med så mycket annat på nyårsafton gäller det att vara försiktig med vad man tar sig för oavsett om det handlar om nyårslöften eller korkar. En kork kan trots allt flyga ut med en hastighet på över 22 meter/sekund (drygt 80 km/tim) och då vill du varken ha kristallkronan, ett fönster eller ansiktet i skottlinjen. Så hur gör man?

Till att börja med tycker jag att du ska studera den här instruktionsfilmen på Systembolagets hemsida där dryckesexperten Jake Kulle visar hur man ska göra.

Jake Kulle visar hur det ska gå till.

De har även dessa instruktioner för er som föredrar att läsa:

  1. Börja med att kyla champagnen, eftersom det annars är lätt att korken skjuts ut och flaskan töms på halva innehållet. Ha en handduk och några glas till hands, för säkerhets skull.
  2. Lossa folien och avlägsna den.
  3. Skruva av stålgrimman runt flaskans topp genom att snurra upp ståltråden. Tänk på att hela tiden ha en hand på korken om trycket i flaskan skulle vara högt.
  4. Ta sedan ett stadigt grepp om flaskhalsen och korken med ena handen och ett lika fast grepp med ANDRA handen om flaskans botten. Håll ett finger på korken.
  5. Luta flaskan och vrid sedan på flaskan – inte korken. Fortsätt tills du känner att trycket börjar pressa ut korken och släpp då försiktigt upp den.
    Källa: Systembolaget.se
Men som de flesta resonerar – ingen fara, vad kan väl gå fel?!
Rulla till toppen