En av klichéerna är att så fort någonting innehåller ananas brukar det kallas för ”exotisk”. Jag vägrar dock kallade detta för någonting exotiskt utan kort och gott vad det är, nämligen ananaslikör kort och gott. Framför allt gott faktiskt, för ananas visar sig passa alldeles utmärkt för att göra likör. Resultatet blir en relativt intensiv men framför allt bred ananassmak. Det enda som är verkligt viktigt att tänka på är att använda färsk ananas då den har en helt annan smak och fräsch sötma än konserverad ananas som brukar ligga i en sockerlag.

Det går att använda många olika typer av alkohol, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera. Och det tål att upprepas en gång till – använd färsk och inte konserverad ananas.

Ananaslikör
Bakom den diskreta färgen gömmer sig en bred smak av ananas.
Ananaslikör
Bakom den diskreta färgen gömmer sig en bred smak av ananas.
Portioner Tillagningstid
5dl 8-12veckor
Portioner
5dl
Tillagningstid
8-12veckor
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: dl
Ingredienser
Portioner: dl
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Ta bort så mycket som möjligt av skalet, och skär bort stocken i mitten av ananasen. Skär fruktköttet i bitar och lägg dem i en rengjord glasburk. Häll över alkoholen.
  2. Förslut burken och låt burken stå i 4-6 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  3. Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  4. Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.