Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi och skåp för att se vilka smaker man tror gifter sig bra med varandra, och gärna försöka tänka lite utanför ramarna. Då kan resultatet bli detta – en cheesecake med en botten bestående av digestivekex och kokosflingor, och en fyllning med mellanmörk choklad och den avrunna krossade ananasen från en burk jag hittade bakom ett par burkar makrill i skafferiet. Det blev att jag använde ananasen för att det passar bra att blanda med chocklad och kokos, vilket man inte kan säga om makrill i tomatsås.

Cheesecake med ananas och choklad
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
Botten
- 12 st digestivekex
- 75 g smör
- 1 dl kokosflingor
- 3 msk socker
Fyllning
- 300 g färskost naturell
- 1 burk kondenserad mjölk
- 5 st ägg
- 100 g choklad 55%
- 145 g ananas krossad, avrunnen vikt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader. Krossa kexen, blanda med kokos och socker. Smält smöret och häll ner det i smulorna. Rör om ordentligt och tryck ut i en 24cm stor form.
- Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt botten svalna.
- Finhacka chokladen och blanda den med avrunnen krossad ananas, färskost, kondenserad mjölk och ägg i en bunke. Vispa att allting blandas ordentligt.
- Häll blandningen i formen ovanpå den nu svala havrebottnen. Grädda mitt i ugnen i cirka 55 minuter.
- Låt svalna i formen innan du lossar den från kanterna med en vass kniv. Blir allra godast om man kan vänta till dagen efter, då hinner smakerna utvecklas ordentligt.