Zucchinibröd

I Tidningen Hembakat hittade jag ett recept på zucchinibröd som jag genast misslyckades med att följa, eftersom jag också läst ett liknande recept på en odlingshemsida och gillade idén med rågflingor i degen. Råg är gott. Resultatet blev en märklig hybrid som fungerar förvånansvärt väl. Men nästa gång byter jag en del av vetemjölet mot rågmjöl, för rågsmaken blev lite för diskret, tyckte jag. I originalreceptet står det med 2 ägg som jag förstås glömde, men det blev goda bröd ändå så är du äggkänslig kan du stryka dem utan vidare. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg dem, och se om det gör någon skillnad.

Zucchinibröd

Måltid: Matbröd
Kök: Sverige

Utrustning

  • Matberedare
Portioner 20 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 50 g jäst för matbröd
  • 5 dl vatten ljummet
  • 1 msk honung eller ½ dl strösocker
  • 3 dl rågflingor
  • 5 dl zucchini riven, urkramad
  • 8-12 dl vetemjöl se beskrivningen
  • 1 msk salt

Instruktioner

  • Riv och krama ur zucchini så att du har 5 dl.
  • Smula sönder jästen i degbunken. Häll över det ljumma vattnet och blanda.
  • Häll i rågflingor, riven och urkramad squash samt honung. Blanda väl.
  • Häll i vetemjöl en deciliter i taget tills degen fått lagom konsistens. Du behöver antagligen fylla på mer mjöl allteftersom degen knådas eftersom vätska kramas ur squashen samtidigt medan degen knådas. Det gör det mycket svårt att uppge exakt hur mycket vetemjöl som används, men jag använde ungefär 10 deciliter den här gången.
  • Knåda degen i matberedare ca 10 minuter, häll i saltet på slutet. Degen ska bli ganska lös, som ett mellanting mellan deg och smet.
  • Jäs degen i en bunke under handduk på dragfri plats 1 timme.
  • Stjälp upp degen i en långpanna med mjölat bakplåtspapper i.
  • Platta ut degen i pannan, med mjölade händer går det lättast.
  • Lägg över en handduk och låt degen jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader medan du väntar.
  • Då brödet jäst färdigt skär du degplattan i ca 20 bitar med en mjölad kniv eller liknande så bitarna blir lätta att bryta. Strö lite vetemjöl över ytan. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.

 

Rulla till toppen