Morotskaka

Morotskakan håller sig saftig längre än man kan tro tack vare morötterna, som även bidrar med en angenäm sötma. Florsockret som ska vara i frostingen klumpar sig fult om man inte siktar det, så ta den extra tiden och sikta. Det är värt besväret. Om du inte gillar citron går det lika bra att smaksätta frostingen med lime eller vanilj, om du inte vill ha den naturell förstås. Morotskaka serverades på Nobelbanketten 1984, enligt vilket recept vet jag inte men tycker om att inbilla mig att detta ligger ganska nära.

Morotskaka
Serverades på Nobelbanketten 1984.
Morotskaka
Serverades på Nobelbanketten 1984.
Portioner Tillagningstid
12bitar 1,5timma
Portioner
12bitar
Tillagningstid
1,5timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: bitar
Ingredienser
Portioner: bitar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
    Morotskaka
    1. Sätt ugnen på 175 grader. Täck botten av en springform, ca 24 cm i diameter använde jag, med bakplåtspapper.
    2. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Tillsätt solrosoljan och vispa samman. Ballongvisp går bra men elvisp går fortare.
    3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, malen kanel och malen ingefära i en separat skål. Skala och riv morötterna.
    4. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Avsluta med att vända ner de rivna morötterna och kokos.
    5. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 45-50 minuter tills en tandpetare kommer ut ren. Låt kakan svalna helt innan du brer på frostingen.
    Frosting
    1. Vispa smör till frostingen riktigt krämigt, tillsätt färskost och vispa samman ordentligt, ca 3-5 min. Med elvisp kan det gå fortare, det ska bli riktigt krämigt och lent.
    2. Sikta över florsockret och vispa ihop.
    3. Smaksätt med det rivna skalet från en citron. Bred på frostingen på den kalla kakan.