Det går att använda olika typer av alkohol , till exempel olika typer av vodka och brännvin. Jag har dock valt att använda ett okryddat brännvin eftersom jag vill att “mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera. Kanelstång tillsammans med plommon fungerar synnerligen bra, det påverkar både djupet och bredden på smaken och kanelen blir aldrig överväldigande eller stark. Snarare ligger kanelen som en diskret antydan i bakgrunden bara. Den här likören passar utomordentligt allt bra tillsammans med en kopp kaffe, som avslutning på en god måltid.

Plommonlikör med kanel
Nästan bärnstensfärgad plommonlikör med inslag av kanel.
Plommonlikör med kanel
Nästan bärnstensfärgad plommonlikör med inslag av kanel.
Portioner Tillagningstid
5dl 8-12veckor
Portioner
5dl
Tillagningstid
8-12veckor
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: dl
Ingredienser
Portioner: dl
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj och kärna ur plommonen, och lägg dem i en rengjord glasburk. Häll över alkoholen.
  2. Förslut burken och låt burken stå i 2-3 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  3. Öppna burken och tillsätt kanelstången. Förslut burken igen låt den stå i ytterligare 2-3 veckor. Glöm inte att skaka den.
  4. Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  5. Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.