Enbär brukar oftast figurera i samband med kötträtter som innehåller vilt, men är mångsidigare än så. De förekommer till exempel i en del alkoholhaltiga drycker som gin och genever, och användes ofta som kryddning i öl innan den blev utkonkurrerad av humlen. Den distinkta smaken passar även andra maträtter och som här i matbröd, men tänk på att det krävs ganska kraftfulla doningar för att matcha enbären.

Om man ska vara riktigt petig är enbär faktiskt inte ett bär utan en form av kotte, och beroende på vilken art det handlar om tar det sex till arton månader för bäret att mogna.

Rågbröd med enbär
Fullkornsbröd som innehåller de vanliga brödkryddorna fänkål, kummin och anis, men även enbär som kompletterar det grova i brödet på ett utmärkt sätt.
Rågbröd med enbär
Fullkornsbröd som innehåller de vanliga brödkryddorna fänkål, kummin och anis, men även enbär som kompletterar det grova i brödet på ett utmärkt sätt.
Portioner Tillagningstid
1limpa 220minuter
Portioner
1limpa
Tillagningstid
220minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: limpa
Ingredienser
Portioner: limpa
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Krossa enbären i en mortel.
  2. Blanda alla ingredienser i tur och ordning i bakmaskinen.
  3. Välj meny 3 på bakmaskinen och tryck på start, alternativt ställ in timern och du vill ha brödet färdigt senare. Om du har en bakmaskin av en annan modell än Tefal Home Bread XXL väljer du tillagningsalterantivet för fullkornsbröd.